Buraczki obiadowe
Czy istnieje coś bardziej klasycznego i polskiego od buraczków obiadowych? Te pięknie wyglądające, rubinowo czerwone warzywa są prawdziwym symbolem polskiego stołu. Bogate w witaminy i minerały, te małe skarby są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo smaczne. Ta prosta, ale klasyczna potrawa pasuje do wielu dań, zarówno jako dodatek do mięsa, jak i jako część dania wegetariańskiego. Właśnie dzięki temu buraczki obiadowe to idealny przepis dla każdego – niezależnie od diecie i preferencji smakowych. Te skromne warzywa mogą zasłużyć na półkę z najulubieńszymi daniami w twojej kuchni.
admin
Składniki:
- 4-5 buraczków
- 1 cebula
- pieprz do smaku
- sól do smaku
- ocet do smaku (około 2 łyżki)
- cukier do smaku
- 2 łyżki oleju
Buraczki obiadowe – jak zrobić?
- Buraczki wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy (1 łyżeczka soli) i gotujemy do miękkości. Studzimy.
- Ugotowane buraczki obieramy najlepiej pod zimną wodą aby nie zabarwiły rąk.
- Obrane buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub również ścieramy na tarce.
- Doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem, olejem i octem.
Buraczki obiadowe – dodatkowe informacje
Do buraczków obiadowych można dodać ząbek czosnku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Buraczki na ciepło
Następny przepis: Buraczki w zalewie octowej