Buraczki obiadowe

Buraczki obiadowe

Czy istnieje coś bardziej klasycznego i polskiego od buraczków obiadowych? Te pięknie wyglądające, rubinowo czerwone warzywa są prawdziwym symbolem polskiego stołu. Bogate w witaminy i minerały, te małe skarby są nie tylko zdrowe, ale także wyjątkowo smaczne. Ta prosta, ale klasyczna potrawa pasuje do wielu dań, zarówno jako dodatek do mięsa, jak i jako część dania wegetariańskiego. Właśnie dzięki temu buraczki obiadowe to idealny przepis dla każdego – niezależnie od diecie i preferencji smakowych. Te skromne warzywa mogą zasłużyć na półkę z najulubieńszymi daniami w twojej kuchni.

Składniki:

  • 4-5 buraczków
  • 1 cebula
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • ocet do smaku (około 2 łyżki)
  • cukier do smaku
  • 2 łyżki oleju

Buraczki obiadowe – jak zrobić?

  1. Buraczki wkładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy (1 łyżeczka soli) i gotujemy do miękkości. Studzimy.
  2. Ugotowane buraczki obieramy najlepiej pod zimną wodą aby nie zabarwiły rąk.
  3. Obrane buraczki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  4. Cebule obieramy, kroimy w drobną kosteczkę lub również ścieramy na tarce.
  5. Doprawiamy, solą, pieprzem, cukrem, olejem i octem.

Buraczki obiadowe – dodatkowe informacje

Do buraczków obiadowych można dodać ząbek czosnku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Buraczki na ciepło
Następny przepis: Buraczki w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode