Bryndzove haluśky -tradycyjna słowacka potrawa

Bryndzove haluśky -tradycyjna słowacka potrawa

Bryndzove halusky to klasyczne danie słowackie, głęboko zakorzenione w tradycji kulinarnych tych stron. Ta sycąca i aromatyczna potrawa jest kwintesencją słowackiego komfort food. Najważniejszym składnikiem halusky jest bryndza, czyli tradycyjny słowacki ser owczy o intensywnym, wyrazistym smaku. To właśnie ten specyficzny ser nadaje bryndzove halusky tak unikalnego charakteru. Inne składniki to ziemniaki, mąka, jajko i słonina – podstawowe produkty dostępne w każdym słowackim gospodarstwie. Nic więc dziwnego, że bryndzove halusky stało się daniem narodowym Słowacji, podawanym na wielu uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. A dla turystów jest to prawdziwa kulinarna atrakcja!

Składniki:

  • -0,5 kg ziemniaków
  • -20 dag boczku
  • -1 jajko
  • -mąka pszenna
  • -4 łyżki kwaśnej śmietany
  • -10 dag bryndzy
  • -sól i pieprz

Bryndzove haluśky – tradycyjna słowacka potrawa – jak zrobić?

  1. Mieszamy bryndzę ze śmietaną.
  2. Pokrojony w grubszą kostkę boczek smażymy na suchej patelni na złoty kolor.
  3. Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce, tak jak na placki ziemniaczane i pozostawiamy na durszlaku do obcieknięcia. Odcedzoną masę łączymy ze skrobią, która pozostała po odcedzaniu, dodajemy jajko i tyle mąki, aby powstało dość gęste ciasto. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i łyżeczką soli.
  4. W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Na garnku umieszczamy przecierak do klusek, nakładamy część masy i mieszamy, aż cała znajdzie się we wrzątku. Gotujemy 2 minuty. Kluseczki wyjmujemy z wody na durszlak i przelewamy zimną wodą. Czynność powtarzamy do wyrobienia całej masy.
  5. Ugotowane haluśki mieszamy ze śmietaną i bryndzą. Wykładamy na talerz.
  6. Haluśki okraszamy obficie wysmażonym boczkiem i dekorujemy natką pietruszki (opcjonalne). Smacznego.

Bryndzove halušky – dodatkowe informacje

Jeżeli ktoś nie ma specjalnego przecieraka do kluseczek, może użyć tarki do jarzyn z dużymi oczkami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym
Następny przepis: Bryndzové pirohy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode