Bryndzove haluśky -tradycyjna słowacka potrawa
Bryndzove halusky to klasyczne danie słowackie, głęboko zakorzenione w tradycji kulinarnych tych stron. Ta sycąca i aromatyczna potrawa jest kwintesencją słowackiego komfort food. Najważniejszym składnikiem halusky jest bryndza, czyli tradycyjny słowacki ser owczy o intensywnym, wyrazistym smaku. To właśnie ten specyficzny ser nadaje bryndzove halusky tak unikalnego charakteru. Inne składniki to ziemniaki, mąka, jajko i słonina – podstawowe produkty dostępne w każdym słowackim gospodarstwie. Nic więc dziwnego, że bryndzove halusky stało się daniem narodowym Słowacji, podawanym na wielu uroczystościach i spotkaniach rodzinnych. A dla turystów jest to prawdziwa kulinarna atrakcja!
admin
Składniki:
- -0,5 kg ziemniaków
- -20 dag boczku
- -1 jajko
- -mąka pszenna
- -4 łyżki kwaśnej śmietany
- -10 dag bryndzy
- -sól i pieprz
Bryndzove haluśky – tradycyjna słowacka potrawa – jak zrobić?
- Mieszamy bryndzę ze śmietaną.
- Pokrojony w grubszą kostkę boczek smażymy na suchej patelni na złoty kolor.
- Obrane i umyte ziemniaki ścieramy na tarce, tak jak na placki ziemniaczane i pozostawiamy na durszlaku do obcieknięcia. Odcedzoną masę łączymy ze skrobią, która pozostała po odcedzaniu, dodajemy jajko i tyle mąki, aby powstało dość gęste ciasto. Doprawiamy do smaku szczyptą pieprzu i łyżeczką soli.
- W garnku zagotowujemy wodę, solimy. Na garnku umieszczamy przecierak do klusek, nakładamy część masy i mieszamy, aż cała znajdzie się we wrzątku. Gotujemy 2 minuty. Kluseczki wyjmujemy z wody na durszlak i przelewamy zimną wodą. Czynność powtarzamy do wyrobienia całej masy.
- Ugotowane haluśki mieszamy ze śmietaną i bryndzą. Wykładamy na talerz.
- Haluśki okraszamy obficie wysmażonym boczkiem i dekorujemy natką pietruszki (opcjonalne). Smacznego.
Bryndzove halušky – dodatkowe informacje
Jeżeli ktoś nie ma specjalnego przecieraka do kluseczek, może użyć tarki do jarzyn z dużymi oczkami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym
Następny przepis: Bryndzové pirohy