Brokuły z bułką tartą i masełkiem
Odkryjcie prostotę i wdziękiem klasycznej potrawy z brokułem – Brokułu z bułką tartą i masłem. Ten smaczny przepis redefiniuje brokuły, pokazując jego uniwersalność i zdolności kulinarne. Połączenie delikatnego warzywa z pudrową miękkością bułki tartej i bogactwo masła, tworzy wyśmienite, aromatyczne danie. Naszą wersję podkręcają nuty pikantności oraz kąpiel w roztopionym maśle, co nadaje brokułowi niewiarygodnie soczystego smaku. Idealne jako lekki posiłek, przekąska czy dodatek do głównego dania – Brokuły z bułką tartą i masłem to prawdziwa gratka dla miłośników warzywnych doznań.
Brokuły z bułką tartą i masełkiem – Składniki
Jeden brokuł lub połówka brokuła i połówka kalafiora
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka masła + 1/4 szklanki mleka
Brokuły z bułką tartą i masełkiem – Jak zrobić? Instrukcja przygotowania / przepis
1
Brokuły po oczyszczeniu zblanszować w osolonej wrzącej wodzie z dodatkiem masła i mleka na al’dente.
2
Gotujemy bez pokrywki, aby nie straciły koloru.
3
Odsączyć i polać stopionym masłem z bułką tartą.
Brokuły z bułką tartą i masełkiem – porady i dodatkowe informacje
Brokuły z bułką tartą i masłem to smaczne danie, które może być świetną alternatywą dla tradycyjnych dań obiadowych. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekt końcowy z pewnością przypadnie do gustu wielbicielom zdrowej i smacznej kuchni.
Fasolka i kukurydza, chociaż zbędne, mogą służyć jako dekoracja dania, dodając mu koloru i różnorodności. Jednak nie są one koniecznym składnikiem i można je pominąć wedle własnego uznania.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką
Następny przepis: Domowe ciastka Belvita