borówka czerwona do mięs i serów
Czerwony akcent na stole w postaci borówki do mięs i serów? Dlaczego nie! Ten nietuzinkowy przepis to sposób na wykorzystanie smaku i zdrowotnych właściwości dzikiej borówki, zwanej też brusznicą. Jej nieco kwaśne nuty cudownie kontrastują z łagodnością sera czy soczystością mięsa. Jest to doskonała propozycja dla miłośników leśnych przetworów, szukających nowatorskich smaków. Zaskocz swoich gości i udowodnij, że borówka czerwona nie jest tylko składnikiem deserów, ale znakomicie sprawdzi się też w roli dodatku do wytrawnych dań. Tej borówki brusznicy nie da się nie polubić! Przepis na borówkę czerwoną do mięs i serów czeka na odkrycie.
admin
Składniki:
- 1 kilogram borówki brusznicy
- 40 dekagramów cukru kryształu
- 1/2 szklanki wody
Borówka czerwona do mięs i serów – jak zrobić?
- Borówkę myjemy i oczyszczamy z ogonków.
- Z 20 dkg cukru i wody gotujemy syrop.
- Wsypujemy borówki, gdy puszczą sok dodajemy resztę cukru.
- Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min.
- Gorącą borówkę przekładamy do wyparzonych słoików i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
Świetnie smakuje z oscypkiem podgrzanym na patelni grillowej (moja rodzina to uwielbia), jest także wykwintnym dodatkiem do mięs i pasztetów.
Słowa kluczowe: borówka do mięsa przepis, borówka czerwona leśna przetwory, brusznica przetwory, borówka brusznica przepisy na przetwory, brusznice przepisy, borówka czerwona przepisy, borówka czerwona przetwory, borówka brusznica przetwory, borówka brusznica przepisy.
borówka czerwona – dodatkowe informacje
W ten sam sposób można przygotować konfiturę z żurawiny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BOMBERY WG.MIŚKI
Następny przepis: Borówki Amerykańskie w Soku Własnym