BOCZEK FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM

BOCZEK FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM

Znakomitą propozycją dla wielbicieli dobrej, domowej kuchni jest przepis na boczek faszerowany mięsem mielonym. Jest to potrawa, która zachwyci nie tylko swoim aromatem, ale i bogactwem smaków. Przygotowanie boczku faszerowanego jest nie tylko kreatywnym, ale i satysfakcjonującym procesem. Jednocześnie jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Boczek zawijany z mięsem mielonym to równie świetny pomysł na rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tej pysznej potrawy. Najważniejsze jednak, że boczek faszerowany gwarantuje prawdziwą ucztę smakową!

Składniki:

  • Długi i szeroki płat boczku surowego
  • Przyprawy wg uznania ja dodałam: sól, pieprz, czosnek, papryki, oregano, majeranek
  • Na farsz:
  • 300g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 mała bułka tarta
  • sól, pieprz, cebulkę

Przygotowanie boczku faszerowanego mięsem mielonym

  1. Boczek obsypujemy przyprawami i odkładamy na całą noc do lodówki.
  2. Mięso mielone łączymy z resztą składników, formujemy wałeczek i układamy po długości boczku.
  3. Boczek dość ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami bądź wkładamy w siatkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 90 minut. Jeśli boczek robi się zbyt przypieczony, zmniejszamy temperaturę do 160°C (niekoniecznie, to zależy od piekarnika). Wystudzony boczek wkładamy do lodówki, jest gotowy na kanapki.

BOCZEK FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM – dodatkowe informacje

POLECAM DOŚĆ SZEROKI PŁAT BOCZKU,WTEDY PO ZWINIĘCIU I UPIECZENIU ŁADNIE WYGLĄDA. JA MIAŁAM WĘŻSZY I OD RAZU TO WIDAĆ.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze
Następny przepis: BABKA SZPINAKOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode