BOCZEK FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM
Znakomitą propozycją dla wielbicieli dobrej, domowej kuchni jest przepis na boczek faszerowany mięsem mielonym. Jest to potrawa, która zachwyci nie tylko swoim aromatem, ale i bogactwem smaków. Przygotowanie boczku faszerowanego jest nie tylko kreatywnym, ale i satysfakcjonującym procesem. Jednocześnie jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnych obiadów. Boczek zawijany z mięsem mielonym to równie świetny pomysł na rodzinny obiad, jak i na specjalne okazje. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie tej pysznej potrawy. Najważniejsze jednak, że boczek faszerowany gwarantuje prawdziwą ucztę smakową!
admin
Składniki:
- Długi i szeroki płat boczku surowego
- Przyprawy wg uznania ja dodałam: sól, pieprz, czosnek, papryki, oregano, majeranek
- Na farsz:
- 300g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 mała bułka tarta
- sól, pieprz, cebulkę
Przygotowanie boczku faszerowanego mięsem mielonym
- Boczek obsypujemy przyprawami i odkładamy na całą noc do lodówki.
- Mięso mielone łączymy z resztą składników, formujemy wałeczek i układamy po długości boczku.
- Boczek dość ciasno zwijamy i spinamy wykałaczkami bądź wkładamy w siatkę. Wstawiamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy około 90 minut. Jeśli boczek robi się zbyt przypieczony, zmniejszamy temperaturę do 160°C (niekoniecznie, to zależy od piekarnika). Wystudzony boczek wkładamy do lodówki, jest gotowy na kanapki.
BOCZEK FASZEROWANY MIĘSEM MIELONYM – dodatkowe informacje
POLECAM DOŚĆ SZEROKI PŁAT BOCZKU,WTEDY PO ZWINIĘCIU I UPIECZENIU ŁADNIE WYGLĄDA. JA MIAŁAM WĘŻSZY I OD RAZU TO WIDAĆ.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Boczek długo pieczony w niskiej temperaturze
Następny przepis: BABKA SZPINAKOWA