Bób w słoikach na zimę
Piękno lata to nie tylko słońce i spędzane na świeżym powietrzu chwile, ale również bogaty wybór sezonowych warzyw i owoców. Dlaczego nie przedłużyć tej przyjemności, przechowując trochę lata na zimne miesiące? Bób w słoikach na zimę to sprawdzony sposób na domową konserwację tego pysznego warzywa, który pozwoli cieszyć się jego smakiem nawet poza sezonem. Bób konserwowy jest łatwy do przygotowania, a gotowy produkt możemy użyć do wielu różnych przepisów. Jeżeli zastanawiasz się, jak samodzielnie przygotować bób konserwowy, ten przepis jest dla Ciebie.
admin
Składniki:
- Bób
- Zalewa:
- 1 litr ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Bób w słoikach na zimę – jak zrobić?
- Bób odgotować 15 minut w lekko osolonej wodzie. Odlać i włożyć do słoików.
- Zrobić zalewę i zalać słoiki.
- Zakręcić i pasteryzować 30 minut.
- Zostawić do dnia następnego.
- Pasteryzować kolejny raz 30 minut.
- Gotowe.
Słowa kluczowe: bób konserwowy przepisy, bób konserwowy gdzie kupić, bób w słoikach, bób na zimę, bób konserwowy przepis
Bób w słoikach na zimę – dodatkowe informacje
Po odlaniu można polać bułką tartą.Ja lubię z podsmażonym chlebkiem-podsmażam go a potem na chwilkę dorzucam bób by się podgrzał.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: BÓB MROŻONY
Następny przepis: Bób w sosie koperkowo-czosnkowym