Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone

Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone

Zapraszamy do odkrycia przepisu na biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone. To niezwykle aromatyczne połączenie pozwoli Ci poczuć prawdziwe bogactwo smaku. Biszkopt, dzięki swojej puszystości, doskonale komponuje się z kwaskowatym musem jabłkowym i słodkim kremem mascarpone z malinami. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia, której żaden smakosz słodkości nie będzie mógł się oprzeć. Użyte składniki sprawiają, że ciasto ma intensywny, a zarazem delikatny smak. Serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego niecodziennego przepisu!

Składniki:

  • biszkopt:
  • 2 jajka
  • 40 g cukru
  • 45 g mąki pszennej tortowej
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • mus jabłkowy:
  • 400 g jabłek prażonych ze słoika
  • 100 ml wody
  • 1 op. galaretki malinowej
  • krem mascarpone:
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g śmietanki 30%
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • ok. 70 g małych okrągłych biszkoptów
  • 250 g malin
  • 1 op. galaretki krystalicznej
  • do nasączenia:
  • 1/2 szklanki herbatki malinowej lub innej owocowej

Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone – jak zrobić?

  1. Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 13-15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i zdejmujemy papier ze spodu.
  2. Jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, podgrzewamy i miksujemy blenderem na gładki mus. Zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego musu dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy.
  3. Rant tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia, podwyższając nieco brzeg. Ustawiamy na paterze i umieszczamy w nim biszkopt. Nasączamy go połową herbatki. Wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy powierzchnię. Biszkopty zamaczamy na chwilę w pozostałej herbacie i układamy na musie. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
  4. Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1,5 szklanki (375 ml) gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
    Mascarpone łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier puder i ubijamy na gęsty krem. Krem wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i układamy pozostałe maliny, wciskając je w krem. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Przed podaniem zdejmujemy rant i ostrożnie usuwamy papier.

xxxx – dodatkowe informacje

Można zrezygnować z dokładania malin do musu jabłkowego i wszystkie wyłożyć na wierzch ciasta.

Aby papier trzymał się rantu, smarujemy wewnętrzną powierzchnię rantu odrobiną masła. Aby później rant łatwo usunąć można go lekko podgrzać np. strumieniem ciepłego powietrza z suszarki do włosów.

Do przygotowania musu jabłkowego użyłam jabłek przygotowanych według tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jablka-prazone-w-sloikach


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką
Następny przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode