Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone
Zapraszamy do odkrycia przepisu na biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone. To niezwykle aromatyczne połączenie pozwoli Ci poczuć prawdziwe bogactwo smaku. Biszkopt, dzięki swojej puszystości, doskonale komponuje się z kwaskowatym musem jabłkowym i słodkim kremem mascarpone z malinami. To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia, której żaden smakosz słodkości nie będzie mógł się oprzeć. Użyte składniki sprawiają, że ciasto ma intensywny, a zarazem delikatny smak. Serdecznie zachęcamy do wypróbowania tego niecodziennego przepisu!
admin
Składniki:
- biszkopt:
- 2 jajka
- 40 g cukru
- 45 g mąki pszennej tortowej
- 15 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- mus jabłkowy:
- 400 g jabłek prażonych ze słoika
- 100 ml wody
- 1 op. galaretki malinowej
- krem mascarpone:
- 250 g sera mascarpone
- 250 g śmietanki 30%
- 1-2 łyżki cukru pudru
- dodatkowo:
- ok. 70 g małych okrągłych biszkoptów
- 250 g malin
- 1 op. galaretki krystalicznej
- do nasączenia:
- 1/2 szklanki herbatki malinowej lub innej owocowej
Biszkopt z musem jabłkowym, malinami i kremem mascarpone – jak zrobić?
- Przygotowujemy biszkopt: białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 13-15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i zdejmujemy papier ze spodu.
- Jabłka przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, podgrzewamy i miksujemy blenderem na gładki mus. Zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonego musu dodajemy połowę malin i delikatnie mieszamy.
- Rant tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia, podwyższając nieco brzeg. Ustawiamy na paterze i umieszczamy w nim biszkopt. Nasączamy go połową herbatki. Wykładamy mus jabłkowy i wyrównujemy powierzchnię. Biszkopty zamaczamy na chwilę w pozostałej herbacie i układamy na musie. Wstawiamy na chwilę do lodówki.
-
Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1,5 szklanki (375 ml) gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Mascarpone łączymy ze śmietanką, dodajemy cukier puder i ubijamy na gęsty krem. Krem wykładamy na biszkopty, wyrównujemy powierzchnię i układamy pozostałe maliny, wciskając je w krem. Zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. - Przed podaniem zdejmujemy rant i ostrożnie usuwamy papier.
xxxx – dodatkowe informacje
Można zrezygnować z dokładania malin do musu jabłkowego i wszystkie wyłożyć na wierzch ciasta.
Aby papier trzymał się rantu, smarujemy wewnętrzną powierzchnię rantu odrobiną masła. Aby później rant łatwo usunąć można go lekko podgrzać np. strumieniem ciepłego powietrza z suszarki do włosów.
Do przygotowania musu jabłkowego użyłam jabłek przygotowanych według tego przepisu: https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/jablka-prazone-w-sloikach
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Biszkopt z musem gruszkowym i cytrynową pianką
Następny przepis: Biszkopt z ptasim mleczkiem i truskawkami