Bigos Wigilijny (bez mięsa)
Bigos Wigilijny to tradycyjne danie kuchni polskiej, które zyskuje szczególne uznanie podczas świątecznych wieczerz. Jego unikalny smak i aromat stanowi wspaniałe połączenie różnych rodzajów kapusty z wyselekcjonowanymi przyprawami. Prezentowany przepis na bigos bez mięsa jest doskonałą propozycją dla osób będących na diecie wegetariańskiej lub dla tych, którzy pragną odkryć nowe smaki tradycyjnej polskiej kuchni. Gotowanie bigosu to prawdziwe święto – danie musi się dusić, a jego smak stopniowo staje się coraz bardziej intensywny. Ciesz się tradycyjnym bigosem wigilijnym z nieco inną odsłoną.
admin
Składniki:
- 1 kilogram kwaszonej kapusty
- 50 gram suszonych grzybów (borowiki lub podgrzybki)
- 6 suszonych śliwek (bez pestek)
- 3 suszone pomidory
- 3 łyżki masła
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka sztuk liści laurowych
- 1/2 łyżeczki soli (do smaku, gdyż kapusta może być słona)
- 1 litr wody
- ewentualnie 6 pieczarek
Przepis na bigos wigilijny bez mięsa – jak zrobić?
- W dużym garnku (najlepiej wysokim i z grubym dnem) stapiamy masło. Następnie wrzucamy kapustę (gdy mamy bardzo kwaśną i słoną kapustę możemy ją opłukać na sitku). Podsmażamy chwilę, a następnie zmniejszamy ogień. Dodajemy połamane grzyby, śliwki, suszone pomidory, przyprawy, zalewamy 1 litrem gorącej wody. Gdy chcemy dodać pieczarki, dusimy je w plasterkach na małym ogniu, wodę odlewamy. Następnie dodajemy do kapusty. Zmniejszamy ogień, dusimy ok. 1-1.5 godz. pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Ewentualnie dolewamy wody, gdy jest taka potrzeba. Następnie odkładamy bigos do wystudzenia, trzymamy potem w chłodnym miejscu – ja zazwyczaj trzymam na balkonie 🙂 Bigos smakuje najlepiej na drugi, trzeci dzień. Każdego dnia podgrzewamy, gotujemy ok. 1 godz. od czasu do czasu mieszając.
Bigos Wigilijny (bez mięsa) – dodatkowe informacje
Najlepiej smakuje na trzeci dzień