Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru)

Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru)

Przedstawiamy przepis na bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami, idealny dla osób ze specjalnymi potrzebami dietetycznymi. Ten lekki i puszysty wypiek to doskonały sposób na cieszenie się słodkościami, nie narażając swojego zdrowia. Bez dodatku cukru, biszkopt gryczany jest na tyle uniwersalny, że dobrze pasuje do dowolnych owoców, tworząc kuszący deser dla każdego. Ten biszkopt bezglutenowy z owocami jest nie tylko zdrowy ale również jest przyjazny dla osób na diecie bezglutenowej. Bez wątpienia, stanowi zdrową alternatywę dla klasycznych wypieków.

Składniki:

  • Do ciasta o średnicy 24-26 cm:
  • 4 jajka L/XL
  • 7 łyżek pełnoziarnistej mąki gryczanej
  • 3 łyżki cukru brzozowego – ksylitolu
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 szklanki mrożonych bądź świeżych owoców (ja pomieszałam wiśnie, maliny i małe truskawki)
  • cukier brzozowy w pudrze do posypania

Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru) – jak zrobić?

  1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę.
  2. Następnie miksując na małych obrotach stopniowo dodawać ksylitol i po jednym żółtku. Wyłączyć mikser.
  3. Mąkę gryczaną przesiać z sodą i stopniowo dodawać do masy delikatnie mieszając szpatułką. Nie miksować.
  4. Wymieszane ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu poukładać mrożone owoce.
  5. Piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 25-27 minut aż góra ciasta ładnie się zarumieni. Nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia ani bezpośrednio po.
  6. Po upieczeniu zostawić biszkopt w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku na 30 minut.
  7. Po tym czasie wyjąć ciasto z piekarnika i posypać brzozowym cukrem pudrem.

Bezglutenowy biszkopt gryczany z owocami (bez cukru) – dodatkowe informacje

Ksylitol można zastąpić zwykłym białym lub trzcinowym cukrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowe racuchy bez mleka
Następny przepis: Bezglutenowy chleb gryczany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode