Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko

Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko

Kluski ziemniaczane bezglutenowe z serem na słodko to koncept, który łączy w sobie tradycyjne, domowe smaki z nowoczesnym podejściem do żywienia. Ta wersja kultowej polskiej potrawy to doskonała propozycja dla osób, które cenią lekkość i subtelność klusków ziemniaczanych, a którym równocześnie zależy na zdrowiu i bezpieczeństwie swojego układu pokarmowego. Wzbogacone delikatnym serem i lekko romatyzowane wanilią, stanowią zaskakującą i oryginalną wersję na słodko. To danie, które z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika tradycyjnej kuchni, udowadniając, że bezglutenowe przepisy mogą być równie smaczne i satysfakcjonujące.

Składniki:

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 250 g twarogu wiejskiego
  • 100-150 g skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3-4 łyżki maku

Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko – jak zrobić?

  1. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Wbijamy jajko i wyrabiamy dodając partiami skrobię ziemniaczaną.
    * Jeżeli użyjemy mącznej odmiany ziemniaków, wtedy ciasto ziemniaczane zabierze mniej skrobi.
    Wyrobione ciasto przekładamy na delikatnie wysypany skrobią ziemniaczaną blat i dzielimy na 3 części. Dłonie również lekko oprószamy i rolujemy wałeczki grubości palca, tniemy pod skosem jak kopytka.
  2. Kluski gotujemy w lekko osolonej wodzie – od ich wypłynięcia na wierzch ok. 30 sek.
    * Jeżeli kluski nie będziemy podawać od razu, można je zahartować zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  3. Masło roztapiamy z cukrami na patelni, dodajemy kluski, oprószamy makiem, mieszamy i krótko podpiekamy.
    Serwujemy z kubkiem mleka.

Bezglutenowe kluski ziemniaczane z serem na słodko – dodatkowe informacje

* Jeżeli nie lubimy surowego maku, możemy wykorzystać mak mielony.
* Proporcje masła i cukru dobieramy do własnych upodobań smakowych.
* Ilość dodania skrobii zależy od rodzaju ziemniaków.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bezglutenowe kluseczki kładzione.
Następny przepis: Bezglutenowe kopytka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode