Bardzo szybki makaron w sosie pomidorowym

Bardzo szybki makaron w sosie pomidorowym

Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak połączyć smak dzieciństwa z elegancką formą deseru? Oto propozycja: bardzo prosty tort chałwowy. Będzie idealnym rozwiązaniem dla fanów słodkich wypieków, którzy cenią sobie proste, acz oryginalne smaki. Chałwa od zawsze kojarzy się z domowym ciepłem i wprowadza przytulny, nostalgiczny klimat. Ten bardzo łatwy do przygotowania przepis na tort chałwowy zachwyci zarówno Twoich najbliższych, jak i gości, którzy odwiedzą Twój dom. Spójrz na poniższą listę składników – wszystko to znajdziesz na pobliskim rynku lub w swojej kuchni. Zrób ten tort i ciesz się wyjątkowym smakiem dzieciństwa.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 6 dużych jajek
  • niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • Krem:
  • 300g chałwy waniliowej
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 200g masła
  • półtorej szklanki mleka
  • 100g rodzynek
  • Nasączenie:
  • pół szklanki wody
  • 40ml alkoholu, np. likieru Amaretto
  • Do dekoracji:
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Bardzo prosty tort chałwowy – jak zrobić?

  1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, nadal ubijając, dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temp. 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy go w formie na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
  2. Szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut.
  3. Miękkie masło ucieramy do białości, nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę. Odkładamy ok. szklankę masy do dekoracji tortu, do reszty wrzucamy osączone rodzynki i mieszamy masę łyżką.
  4. Biszkopt przecinamy na pół, nasączamy połową wody zmieszanej z alkoholem, przekładamy masą. Przykrywamy pozostałym blatem ciasta, nasączamy go, smarujemy odłożoną masą. Na wierzch tortu ścieramy gorzką czekoladę.

Słowa kluczowe: tort chałwowy przepis, bardzo łatwy tort, tort chałwowy

Bardzo prosty tort chałwowy – dodatkowe informacje

Rodzynki możemy namoczyć w alkoholu, np. rumie, wtedy najlepiej moczyć je całą noc. Nasączenie do tortu możemy przygotować również z wody i soku z cytryny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara
Następny przepis: Bardzo wilgotny keks z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode