Bardzo szybki makaron w sosie pomidorowym
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak połączyć smak dzieciństwa z elegancką formą deseru? Oto propozycja: bardzo prosty tort chałwowy. Będzie idealnym rozwiązaniem dla fanów słodkich wypieków, którzy cenią sobie proste, acz oryginalne smaki. Chałwa od zawsze kojarzy się z domowym ciepłem i wprowadza przytulny, nostalgiczny klimat. Ten bardzo łatwy do przygotowania przepis na tort chałwowy zachwyci zarówno Twoich najbliższych, jak i gości, którzy odwiedzą Twój dom. Spójrz na poniższą listę składników – wszystko to znajdziesz na pobliskim rynku lub w swojej kuchni. Zrób ten tort i ciesz się wyjątkowym smakiem dzieciństwa.
admin
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 dużych jajek
- niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków
- 1 szklanka + 1 czubata łyżka mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- Krem:
- 300g chałwy waniliowej
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 200g masła
- półtorej szklanki mleka
- 100g rodzynek
- Nasączenie:
- pół szklanki wody
- 40ml alkoholu, np. likieru Amaretto
- Do dekoracji:
- pół tabliczki gorzkiej czekolady
Bardzo prosty tort chałwowy – jak zrobić?
- Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania powoli dodajemy cukier. Następnie, nadal ubijając, dodajemy po kolei żółtka. Mąki mieszamy, przesiewamy i stopniowo dodajemy do ciasta, mieszając drewnianą łyżką. Papierem do pieczenia wykładamy tylko dno tortownicy o średnicy 28cm. Wlewamy ciasto do formy, pieczemy około 35 minut w temp. 170 ºC. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika, upuszczamy go w formie na podłogę z wysokości pół metra i odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia.
- Szklankę mleka zagotowujemy, w pozostałym mleku rozprowadzamy budyń. Gdy mleko zacznie wrzeć, wlewamy do niego rozpuszczony proszek budyniowy i gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w ciepłej wodzie przez ok. 15 minut.
- Miękkie masło ucieramy do białości, nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimnego budyniu, następnie pokruszoną chałwę. Odkładamy ok. szklankę masy do dekoracji tortu, do reszty wrzucamy osączone rodzynki i mieszamy masę łyżką.
- Biszkopt przecinamy na pół, nasączamy połową wody zmieszanej z alkoholem, przekładamy masą. Przykrywamy pozostałym blatem ciasta, nasączamy go, smarujemy odłożoną masą. Na wierzch tortu ścieramy gorzką czekoladę.
Słowa kluczowe: tort chałwowy przepis, bardzo łatwy tort, tort chałwowy
Bardzo prosty tort chałwowy – dodatkowe informacje
Rodzynki możemy namoczyć w alkoholu, np. rumie, wtedy najlepiej moczyć je całą noc. Nasączenie do tortu możemy przygotować również z wody i soku z cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: baranie żeberka z cząbrem w cebuli z szybkowara
Następny przepis: Bardzo wilgotny keks z jabłkami