Bananowa Fantazja
Odkryj Bananową Fantazję, wyjątkową i prosta do przygotowania propozycję na słodkie rozpoczęcie dnia. Ten apetyczny, bananowy wypiek łączy w sobie idealnie dobrane składniki, które tworzą prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Bananowa Fantazja to oryginalna alternatywa dla tradycyjnych ciast, które doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnym spotkaniu. Charakterystyczny smak babki przygotowanej na bazie produktów z sieci Lidl z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Wyrafinowane połączenie bananów i lśniącej polewy tworzy niepowtarzalne doznanie smakowe. Ten ciąg dalszy na pewno Cię zaskoczy.
Składniki:
- 2 banany
- 350 g gorzkiej czekolady
- 175 g masła lub margaryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 125 g cukru
- 3 jajka
- 300 g mąki
- 150 g kwaśnej śmietany
- 1 łyżka bułki tartej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 175 g kremówki
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Bananowa fantazja – jak zrobić?
-
1.
50 g gorzkiej czekolady posiekać. Banany obrać, 1 i 1/2 pokroić w małą kostkę i skropić 2 łyżkami soku z cytryny. Miękkie masło lub margarynę utrzeć z cukrem waniliowym, szczyptą soli i cukrem. Kolejno dodawać jajka, a następnie kwaśną śmietanę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do całości. Dodać posiekaną czekoladę i pokrojone banany, po czym ostrożnie wymieszać. -
2.
Prostokątną formę o długości 25 cm posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto. Piec 50-70 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni (termoobieg 150). Po 45 min pieczenia można przykryć ciasto folią aluminiową. Gotową babkę wyjąć z piekarnika, pozostawić na 10 min w formie, a następnie ostrożnie wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Ciasto przekroić wzdłuż na pół za pomocą szerokiego ostrzeżego noża. -
3.
300 g gorzkiej czekolady posiekać, 75 g rozpuścić w kąpieli wodnej. Kremówkę ubić i dodać do przestudzonej czekolady. Na spód ciasta wyłożyć krem i przykryć drugą częścią ciasta. Schłodzić. -
4.
Resztę posiekanej czekolady razem z olejem rozpuścić w kąpieli wodnej. Odłożyć 2 łyżki, resztą polać ciasto. Po zastygnięciu polewy polać ciasto resztą polewy, tworząc dekoracyjny wzór. Połowę banana pokroić w plastry, skropić 1 łyżką soku z cytryny i ozdobić babkę.
Bananowa Fantazja – dodatkowe informacje
Ciasto na babkę będzie bardziej puszyste, jeśli przed połączeniem wszystkich składników podzielimy mąkę na 2 części i tylko jedną z nich wymieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie w całości wyrabiamy ciasto.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bami Goreng
Następny przepis: Bananowe muffinki z 4 składników-bez cukru!