Bami Goreng
Zainspiruj się kuchnią indonezyjską, próbując przepisu na Bami Goreng. To jedno z najpopularniejszych dań narodowych Indonezji, którego nazwa dosłownie oznacza „smażone nudle”. Bami Goreng to smakowite połączenie makaronu, warzyw i przypraw, które zaspokoi zarówno miłośników pikantnych dań, jak i tych, którzy szukają czegoś łagodniejszego. Niezależnie od osobistych preferencji, jest to idealny sposób na doświadczenie bogactwa i różnorodności smaków kuchni azjatyckiej. To idealny wybór na obiad lub kolację, a jednocześnie łatwy i szybki sposób na przygotowanie pysznego i sycącego posiłku.
Składniki:
- 300 g ryżowego makaronu
- 2 jajka
- 4 filety z kurczaka
- 200 g krewetek
- 150 g szynki
- Marchewka
- Por
- Cebula
- Czerwona papryka
- Imbir
- Czosnek
- Świeża kolendra
- 2 łyżki sosu Sambal
- 5-7 łyżek słodkiego sosu sojowego
- Olej rośliny
- Sól
- Pieprz świeżo zmielony
Bami goreng – jak zrobić?
- Przede wszystkim wszystkie składniki przygotuję wcześniej. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie paski, talarki jak lubisz. Kurczaka pokrój na wielkość kęsa. Szynkę pokrój w kostkę. Posiekaj kolendrę. Sambal wymieszaj z sosem sojowym i kilkoma łyżkami wody. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Rozgrzej Woka, wlej łyżkę lub dwie oleju i wrzuć kurczaka i obsmaż go przez chwilę z każdej strony, przełóż go do dużej patelni z grubym dnem, przykryj pokrywką.
- Teraz każde z warzyw osobno podsmaż w Woku, dodając w razie potrzeby olej. Warzywa mają być podsmażone, ale wciąż chrupiące. Dokładaj je do kurczaka.
- Szynkę wrzuć razem z posiekaną kolendrą i też chwilę podsmaż, przełóż do kurczaka.
- Na koniec wrzuć makaron, w razie potrzeby dodaj olej i chwilę podsmaż, dodaj do kurczaka.
- Patelnię zamień z wokiem, wrzuć krewetki, wlej mieszankę z miseczki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i zagrzej całość razem.
- Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie łyżki oleju, jajka wymieszaj w
- Z racji tego, że przygotowywałem obiad na dwa dni, możesz użyć tylko Woka i przekładać składniki na talerzyk i następnie wymieszać je w Woku.
Bami Goreng – dodatkowe informacje
www.rafalcook.com
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bałkański specjał - cevapcici
Następny przepis: Banana bread - amerykański przepis