Bami Goreng

Bami Goreng

Zainspiruj się kuchnią indonezyjską, próbując przepisu na Bami Goreng. To jedno z najpopularniejszych dań narodowych Indonezji, którego nazwa dosłownie oznacza „smażone nudle”. Bami Goreng to smakowite połączenie makaronu, warzyw i przypraw, które zaspokoi zarówno miłośników pikantnych dań, jak i tych, którzy szukają czegoś łagodniejszego. Niezależnie od osobistych preferencji, jest to idealny sposób na doświadczenie bogactwa i różnorodności smaków kuchni azjatyckiej. To idealny wybór na obiad lub kolację, a jednocześnie łatwy i szybki sposób na przygotowanie pysznego i sycącego posiłku.

Składniki:

  • 300 g ryżowego makaronu
  • 2 jajka
  • 4 filety z kurczaka
  • 200 g krewetek
  • 150 g szynki
  • Marchewka
  • Por
  • Cebula
  • Czerwona papryka
  • Imbir
  • Czosnek
  • Świeża kolendra
  • 2 łyżki sosu Sambal
  • 5-7 łyżek słodkiego sosu sojowego
  • Olej rośliny
  • Sól
  • Pieprz świeżo zmielony

Bami goreng – jak zrobić?

  1. Przede wszystkim wszystkie składniki przygotuję wcześniej. Warzywa umyj, obierz i pokrój w cienkie paski, talarki jak lubisz. Kurczaka pokrój na wielkość kęsa. Szynkę pokrój w kostkę. Posiekaj kolendrę. Sambal wymieszaj z sosem sojowym i kilkoma łyżkami wody. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
  2. Rozgrzej Woka, wlej łyżkę lub dwie oleju i wrzuć kurczaka i obsmaż go przez chwilę z każdej strony, przełóż go do dużej patelni z grubym dnem, przykryj pokrywką.
  3. Teraz każde z warzyw osobno podsmaż w Woku, dodając w razie potrzeby olej. Warzywa mają być podsmażone, ale wciąż chrupiące. Dokładaj je do kurczaka.
  4. Szynkę wrzuć razem z posiekaną kolendrą i też chwilę podsmaż, przełóż do kurczaka.
  5. Na koniec wrzuć makaron, w razie potrzeby dodaj olej i chwilę podsmaż, dodaj do kurczaka.
  6. Patelnię zamień z wokiem, wrzuć krewetki, wlej mieszankę z miseczki, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj i zagrzej całość razem.
  7. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię i wlej dwie łyżki oleju, jajka wymieszaj w
  8. Z racji tego, że przygotowywałem obiad na dwa dni, możesz użyć tylko Woka i przekładać składniki na talerzyk i następnie wymieszać je w Woku.

Bami Goreng – dodatkowe informacje

www.rafalcook.com

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bałkański specjał - cevapcici
Następny przepis: Banana bread - amerykański przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode