Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici
Cevapcici to wyjątkowe, soczyste szaszłyki bałkańskie, których smak z pewnością pozwoli nam zasmakować w atmosferze południa Europy. To ciekawa propozycja dla miłośników kuchni z różnych zakątków świata. Kiedy podajemy je z wyjątkowym sosem tzatziki, który dodatkowo podkreśla ich smak, danie nabiera zupełnie nowego charakteru. Nasz przepis to nie tylko cevapcici z piekarnika, ale również pełne aromatów bałkańskie pałeczki, których smak będziemy pamiętać na długo. Tzatziki, znanego również jako kwestia smaku, warto przygotować samodzielnie – to prosty i szybki sposób na dodanie dania do dania niepowtarzalnego charakteru. Cevapcici to bałkański przysmak, który warto poznać i pokochać.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka natki pietruszki
- 1 łyżka kolendry
- 1 łyżeczka kminku
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól
- pieprz
Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici – jak zrobić?
- Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
- Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy – mięso powinno mieć intensywny smak.
- Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano. Smacznego 🙂
Porady – dodatkowe informacje
1) Szaszłyki bałkańskie można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pałeczek bałkańskich.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Bałkański specjał - cevapcici
Następny przepis: Banana bread - amerykański przepis