Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici

Cevapcici to wyjątkowe, soczyste szaszłyki bałkańskie, których smak z pewnością pozwoli nam zasmakować w atmosferze południa Europy. To ciekawa propozycja dla miłośników kuchni z różnych zakątków świata. Kiedy podajemy je z wyjątkowym sosem tzatziki, który dodatkowo podkreśla ich smak, danie nabiera zupełnie nowego charakteru. Nasz przepis to nie tylko cevapcici z piekarnika, ale również pełne aromatów bałkańskie pałeczki, których smak będziemy pamiętać na długo. Tzatziki, znanego również jako kwestia smaku, warto przygotować samodzielnie – to prosty i szybki sposób na dodanie dania do dania niepowtarzalnego charakteru. Cevapcici to bałkański przysmak, który warto poznać i pokochać.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta ostrej papryki
  • sól
  • pieprz

Bałkańskie szaszłyki czyli cevapcici – jak zrobić?

  1. Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy – mięso powinno mieć intensywny smak.
  3. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony na rumiano. Smacznego 🙂

Porady – dodatkowe informacje

1) Szaszłyki bałkańskie można upiec również w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

2) Zamiast pokrojonej papryki można użyć pałeczek bałkańskich.

Tagi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bałkański specjał - cevapcici
Następny przepis: Banana bread - amerykański przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode