BAKLAVA GRECKA

BAKLAVA GRECKA

Zanurzmy się w smaki Grecji dzięki temu tradycyjnemu deserowi – Baklava Grecka. Wyjątkowy przepis na ten słodki przysmak łączy w sobie składniki, którymi Grecja słynie na całym świecie. Jest to deser złożony z warstw cienkiego ciasta filo, nadziewanego mieszanką orzechów, miodu i przypraw, dopieczony do złocistego koloru, i skropiony syropem. Baklava jest podawana na małe kawałki, które idealnie pasują do filiżanki mocnej kawy lub herbaty. Ten przepis na baklavę grecką z pewnością zachwyci każde podniebienie swym bogactwem smaków i konsystencją. Po prostu nie można odmówić sobie tego greckiego doświadczenia kulinarnego.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 20 dag migdałów (ale tu można zamiast ich użyć orzechów ziemnych lub pistacji) albo 10 dag migdałów i 10 dag pistacji
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie: pół łyżeczki kardamonu
  • stopione masło lub oliwa do smarowania płatów ciasta
  • Syrop:
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • skórka i sok z całej dużej cytryny

Baklava grecka – jak zrobić?

  1. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. W misce wymieszać orzechy cynamon i pół szklanki cukru, opcj. kardamon.
  3. Na blaszce delikatnie! ułożyć pierwszy płat ciasta filo, jak się potarga to nic nie będzie widać, posmarować pędzelkiem z tłuszczem i posypać orzechami z miseczki- płat posmarować tłuszczem przykryć nim orzechy. Znów pędzelkiem posmarować (każdy płat powinien być posmarowany z obu stron) i znów orzechy i tak robić do wyczerpania składników a na wierzchu powinny znaleźć się orzechy. Moje ciasto filo ma 7 płatów. i do piekarnia 150 stopni ok pół godz. Jeśli boki się zrumieniły to znaczy że upieczone.
  4. jak wystygnie kroimy w romby i polewamy gorącym syropem jak ostygnie wkładamy do lodówki i najlepsze na drugi dzień gdy syrop zastygnie na baklavie.
  5. Syrop wszystkie składniki razem zagotować. Kiedy ułożymy ciastko na talerzyku dodatkowo polewamy syropem z spodu ciasta.

Słodkie, bardzo słodkie, pyszne i bardzo greckie mniam :)))

BAKLAVA GRECKA – dodatkowe informacje

Z orzechami można pokombinować, ważne by wszystkich było od 400 do 500 g. Można nawet użyć laskowych czy nerkowca. Deser jest naprawdę bardzo słodki, jak wszystkie greckie desery.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Bakaliowy Ambasador z ananasem
Następny przepis: Baklawa turecka z ciasta francuskiego, słodka, orzechowa i pyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode