Babka z suszonymi śliwkami
Babka z suszonymi śliwkami to pyszne i aromatyczne wypieki, które zachwycą każdego smakosza. Ta tradycyjna babka drożdżowa z dodatkiem soczystych śliwek jest idealna na podwieczorek lub świąteczny deser. Jej wilgotne, miękkie wnętrze przeplata się z chrupiącą skórką, tworząc niepowtarzalny smak. Delikatna słodycz suszonych śliwek doskonale komponuje się z lekką, białą masą ciasta. Babka jest nie tylko smaczna, ale także bardzo estetyczna, dzięki charakterystycznym wzorom na powierzchni. To doskonały wybór na każdą okazję, gdy chcemy delektować się wyjątkowym smakiem tradycji.
admin
Składniki:
- mąka tortowa – 1,5 szklanki
- białka – 1,5 szklanki
- śliwki suszone – 1,5 szklanki
- masło, roztopione – ¾ szklanki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- cukier puder – 1 szklanka
- ekstrakt z wanilii – 1,5 łyżeczki
Babka drożdżowa ze śliwkami – jak zrobić?
- Namaczać twarde śliwki w ciepłej wodzie, odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i pokrojone suszone śliwki.
- Ubić białka na sztywno, stopniowo dodając cukier.
- Ciągle miksując, dodawać roztopione i chłodne masło, oraz ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać przygotowaną wcześniej mieszankę składników.
- Przelać ciasto do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy o pojemności 1,5 litra. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku do 190°C.
- Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Babka z suszonymi śliwkami – dodatkowe informacje
Pomysł na tanie ciasto, a przy tym sposób na zagospodarowanie nadwyżek białek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Babka z kisielem wiśniowym
Następny przepis: Babka ziemniaczana