Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami

Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami

Przedstawiamy przepis na wyjątkową babkę piaskową z maślanką naturalną i wiśniami – doskonałą słodkość na każdą okazję. Ta tradycyjna wypieczona babka o delikatnym smaku i puszystej konsystencji z pewnością rozpieści Twoje podniebienie. Masywna ilość maślanki nadaje ciastu niezwykłą miękkość, a dodatek soczystych, sezonowych wiśni nadaje mu wyjątkowego charakteru. Jego przygotowanie jest proste i nie wymaga skomplikowanych procesów. Ta babka to doskonały wybór na rodzinne spotkania, urodziny czy imprezy. Zasmakuj tej delikatnej, wilgotnej i aromatycznej babki na maślance już dzisiaj!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • ½ szklanki wiśni
  • cukier puder do posypania
  • Duża forma na babkę

Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami – jak zrobić?

  1. Jajka utrzeć z cukrami na puszystą masę, dodać maślankę, olej dokładnie wymieszać. Mąki i proszek wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy. Formę na babkę natłuścić, wylać ciasto, na wierzch ułożyć wiśnie, lekko wcisnąć w ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika, piec około 60 minut w temp. 180 stopni. Ciasto wystudzone posypać cukrem pudrem. Babka jest puszysta a maślanka utrzymuje długo świeżość ciasta.

xxxx – dodatkowe informacje

Tytuł: Babka piaskowa z maślanką naturalną i wiśniami

Słowa kluczowe: babka na maślance

Wierzch ciasta można polać lukrem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Babka piaskowa
Następny przepis: BABKA POMARAŃCZOWO-CZEKOLADOWA

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode