Aromatyczna nalewka aroniowa
Zapraszamy na aromatyczną podróż kulinarnej ekscytacji z naszą najnowszą propozycją – przepisem na wyjątkową nalewkę aroniową! To połączenie aromatycznych owoców aronii z wyjątkowymi dodatkami, takimi jak kardamon, wanilia czy imbir, stworzy niepowtarzalne połączenie smaków, które z pewnością oczaruje Wasze podniebienia. Ta przepyszna nalewka to owoc pasji i fascynacji Piotra Zielińskiego, twórcy tego bloga kulinarnego, który z ogromnym zaangażowaniem dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem kulinarnej podróży. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, otwórzcie drzwi do niezwykłych aromatów i gotowi? Start! Wyruszajmy wspólnie na kulinarne podboje, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.
admin
Składniki:
- 1 kilogram aronii
- 0.5 kilograma cukru
- 1 litr spirytusu
- 1 litr czystej wódki
- 1 laska wanilii
- kawałek suszonego imbiru
- 3 ziarna kardamonu
Aromatyczna nalewka aroniowa – jak zrobić?
- Owoce aronii umyć, osuszyć i wrzucić do szklanego naczynia.
- Dodać cukier, laskę wanilii, imbir i kardamon.
- Zalać wódką i spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
- Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na minimum 6 miesięcy.
Aromatyczna nalewka aroniowa – dodatkowe informacje
Owoce aronii są cierpkie, najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach lub oczyszczone z szypułek i ogonków wstawić do ciepłego piekarnika. Dzięki czemu zyskają łagodniejszy smak.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy
Następny przepis: Aromatyczna pomidorowa