Aromatyczna nalewka aroniowa

Aromatyczna nalewka aroniowa

Zapraszamy na aromatyczną podróż kulinarnej ekscytacji z naszą najnowszą propozycją – przepisem na wyjątkową nalewkę aroniową! To połączenie aromatycznych owoców aronii z wyjątkowymi dodatkami, takimi jak kardamon, wanilia czy imbir, stworzy niepowtarzalne połączenie smaków, które z pewnością oczaruje Wasze podniebienia. Ta przepyszna nalewka to owoc pasji i fascynacji Piotra Zielińskiego, twórcy tego bloga kulinarnego, który z ogromnym zaangażowaniem dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem kulinarnej podróży. Przygotujcie swoje kuchenne narzędzia, otwórzcie drzwi do niezwykłych aromatów i gotowi? Start! Wyruszajmy wspólnie na kulinarne podboje, gdzie każde danie jest nowym rozdziałem w naszej smakowej historii.

Składniki:

  • 1 kilogram aronii
  • 0.5 kilograma cukru
  • 1 litr spirytusu
  • 1 litr czystej wódki
  • 1 laska wanilii
  • kawałek suszonego imbiru
  • 3 ziarna kardamonu

Aromatyczna nalewka aroniowa – jak zrobić?

  1. Owoce aronii umyć, osuszyć i wrzucić do szklanego naczynia.
  2. Dodać cukier, laskę wanilii, imbir i kardamon.
  3. Zalać wódką i spirytusem. Odstawić w ciepłe miejsce na 3 tygodnie, co kilka dni wstrząsając naczyniem.
  4. Po tym czasie przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na minimum 6 miesięcy.

Aromatyczna nalewka aroniowa – dodatkowe informacje

Owoce aronii są cierpkie, najlepiej je zbierać po pierwszych przymrozkach lub oczyszczone z szypułek i ogonków wstawić do ciepłego piekarnika. Dzięki czemu zyskają łagodniejszy smak.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Aromatyczna i pikantna pasta z czerwonej soczewicy
Następny przepis: Aromatyczna pomidorowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode