-
Orzechy są najlepszą przekąską z mnóstwem wartościowych minerałów, witamin i tłuszczów. Regularne jedzenie orzechów pomaga w produkcji „hormonu szczęścia” – serotoniny. Fani orzechów mają więc lepszy nastrój i są mniej zestresowani.
-
Orzechy są źródłem minerałów, cennych tłuszczów nienasyconych, białka, witamin z grupy B i witaminy E. Są również bardzo sycące, ale mogą powodować uczucie ociężałości.
-
Orzechy składają się głównie z tłuszczów, które podkręcają trawienie. Błonnik sprawia, że po zjedzeniu garści orzechów czujemy się syci, resztę jemy dla smaku. Orzechy włoskie zawierają aż 65g tłuszczu na 100g, podczas gdy pistacje tylko 45g.
-
Inhibitory enzymatyczne zawarte w orzechach, takie jak kwas fitynowy i goitrogeny, mogą blokować enzymy trawienne i utrudniać wchłanianie substancji odżywczych.
-
Moczenie orzechów korzystnie wpływa na smak i walory odżywcze. Pomaga zachować witaminy i minerały, zmniejsza ilość kwasu fitynowego i goitrogenów, neutralizuje inhibitory oraz usuwa zanieczyszczenia.
-
Najlepszym sposobem na moczenie orzechów jest namaczanie ich w wodzie bez dodatków lub z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego. Można także moczyć orzechy w osolonej wodzie.
-
Czas moczenia orzechów zależy od rodzaju. Zwykle trwa od godziny do 12 godzin. Po namoczeniu orzechy można od razu spożywać lub wysuszyć w suszarce lub piekarniku.
-
Orzechy brazylijskie, piniowe i makadamia wystarczy moczyć przez godzinę. Pistacje i nerkowce wymagają 2-4 godzin moczenia, a orzechy włoskie i migdały minimum 8 godzin. Orzechy laskowe najlepiej moczyć przez minimum 10 godzin.
-
Moczenie orzechów jest opcjonalne, ale polecamy to robić, aby zachować cenne wartości odżywcze i poprawić smak orzechów. Moczone orzechy są bardziej miękkie i przyjemniejsze w jedzeniu.
-
Jedzenie 3 orzechów dziennie pomaga na dolegliwości typowe po 60. roku życia i uśmierza stres.
share
Przelejcie orzechy płynem i odczekajcie. Zawołacie z zachwytu, kiedy poczujecie efekt.
Tagi