share

Przelejcie orzechy płynem i odczekajcie. Zawołacie z zachwytu, kiedy poczujecie efekt.

by
  1. Orzechy są najlepszą przekąską z mnóstwem wartościowych minerałów, witamin i tłuszczów. Regularne jedzenie orzechów pomaga w produkcji „hormonu szczęścia” – serotoniny. Fani orzechów mają więc lepszy nastrój i są mniej zestresowani.

  2. Orzechy są źródłem minerałów, cennych tłuszczów nienasyconych, białka, witamin z grupy B i witaminy E. Są również bardzo sycące, ale mogą powodować uczucie ociężałości.

  3. Orzechy składają się głównie z tłuszczów, które podkręcają trawienie. Błonnik sprawia, że po zjedzeniu garści orzechów czujemy się syci, resztę jemy dla smaku. Orzechy włoskie zawierają aż 65g tłuszczu na 100g, podczas gdy pistacje tylko 45g.

  4. Inhibitory enzymatyczne zawarte w orzechach, takie jak kwas fitynowy i goitrogeny, mogą blokować enzymy trawienne i utrudniać wchłanianie substancji odżywczych.

  5. Moczenie orzechów korzystnie wpływa na smak i walory odżywcze. Pomaga zachować witaminy i minerały, zmniejsza ilość kwasu fitynowego i goitrogenów, neutralizuje inhibitory oraz usuwa zanieczyszczenia.

  6. Najlepszym sposobem na moczenie orzechów jest namaczanie ich w wodzie bez dodatków lub z dodatkiem soku z cytryny lub octu jabłkowego. Można także moczyć orzechy w osolonej wodzie.

  7. Czas moczenia orzechów zależy od rodzaju. Zwykle trwa od godziny do 12 godzin. Po namoczeniu orzechy można od razu spożywać lub wysuszyć w suszarce lub piekarniku.

  8. Orzechy brazylijskie, piniowe i makadamia wystarczy moczyć przez godzinę. Pistacje i nerkowce wymagają 2-4 godzin moczenia, a orzechy włoskie i migdały minimum 8 godzin. Orzechy laskowe najlepiej moczyć przez minimum 10 godzin.

  9. Moczenie orzechów jest opcjonalne, ale polecamy to robić, aby zachować cenne wartości odżywcze i poprawić smak orzechów. Moczone orzechy są bardziej miękkie i przyjemniejsze w jedzeniu.

  10. Jedzenie 3 orzechów dziennie pomaga na dolegliwości typowe po 60. roku życia i uśmierza stres.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode