share

Pachnie jak pietruszka, ale to coś znacznie lepszego: jak rozprawić się z dokuczliwym problemem po 60.

by

Traktowany jest jak chwast, a to cenna roślina

Niewątpliwym atutem podagrycznika pospolitego jest to, że możemy go zbierać aż do jesieni. Jest niezwykle odporny na niesprzyjające warunki pogodowe, a w dodatku dostępny wszędzie tam, gdzie nie są stosowane pestycydy czy inne środki ochrony roślin. Można go zauważyć w towarzystwie piwonii, przy krzewach jeżyn czy też w zagajnikach obok azalii.

Poniżej znajdują się kilka właściwości, które przemawiają za tym, aby umieścić podagrycznik pospolity w domowej apteczce:

1. wspomaga układ moczowy
2. poprawia trawienie i przemianę materii
3. wspomaga odtruwanie organizmu
4. pomaga przy leczeniu dny moczanowej/podagry
5. niezbędny przy diecie niskopurynowej.

Jak zrobić ocet z podagrycznika pospolitego?

Poniżej przedstawiamy prosty przepis na ocet z podagrycznika pospolitego:

Składniki:

– 1-litrowy słoik świeżo zerwanego podagrycznika pospolitego
– 2,5 litra wody przegotowanej
– 3 łyżki miodu

Przygotowanie:

1. Podagrycznik powinien być zbierany w miejscach, które nie są narażone na stosowanie środków ochrony roślin, takich jak herbicydy.
2. Wykorzystaj zarówno liście, jak i łodyżki – mogą to być najmłodsze okazy, ale duże również się nadają.
3. Przemyj podagrycznik w misce z wodą i sodą oczyszczoną.
4. Następnie przepłucz go jeszcze raz pod bieżącą wodą.
5. Przełóż podagrycznik do dużego, wyparzonego słoika.
6. Zalej go letnią wodą tak, aby powierzchnia liści została zakryta.
7. Dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
8. Przykryj powstałą miksturę mniejszym talerzykiem czy kubkiem, tak aby zawartość nie wypływała na powierzchnię.
9. Zakryj słoik gazą, aby nie miały do niego dostępu muszki i inne insekty.
10. Co 2 dni mieszaj za pomocą łyżki.
11. Po 4 tygodniach ocet będzie gotowy.

Jeżeli wytworzy się tzw. matka octowa, odłóż ją do mniejszego słoiczka z wodą. Przyda się do przygotowywania kolejnego octu. Pij dziennie 1 łyżeczkę octu z podagrycznika pospolitego, rozpuszczoną w szklance wody.

Tani przysmak prosto z łąki. Mylisz go z chwastem, a ma smaczne i wartościowe liście.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode