Jak zrobić puszyste naleśniki?, Przepis na serowy farsz do naleśników, Sekret idealnego twarogu do naleśników, Składniki i sposób przygotowania serowego farszu, Przepis na naleśniki bez mąki i mleka w 3 minuty, Potrzebne składniki do szybkich naleśników
Jakie jedzenie od zawsze poprawia wam humor? Jednym z takich dań-pewniaków są naleśniki z serem, oczywiście na słodko – z sekretnym składnikiem, który odpowiada za ich wyjątkowy smak – smak beztroskiego dzieciństwa. Danie to często pojawia się w menu barów mlecznych, ale i wy możecie je odtworzyć.
Naleśniki z serem to klasyczny polski obiad. Po udekorowaniu owocami, wiórkami czekolady i bitą śmietaną lub sosem owocowym, mogą one spokojnie zastąpić deser. Co sprawia, że zapamiętujemy ich smak na długie lata i jak zrobić idealnie puszyste serowe nadzienie?
Jak sprawić, by ser do naleśników był puszysty i wilgotny?
Podstawą jest sam twaróg (najlepiej półtłusty) i rozdrobnienie sera. Jeśli wolicie aksamitny, gładki i kremowy farsz, przepuśćcie ser przez maszynkę – 1 lub 2 razy. Możecie też wykorzystać opcję pulsacyjnego miksowania w swoim blenderze – w ten sposób napowietrzycie twaróg i będzie on lekki jak obłoczek. Jeśli wolicie bardziej zwarty serek do naleśników, możecie po prostu ubić twaróg tłuczkiem lub rozgnieść go widelcem.
Używajcie półtłustego lub tłustego twarogu, ale koniecznie dodajcie do niego nieco jogurtu. W innej wersji możecie rozrobić go z serkiem mascarpone lub delikatną domową ricottą. Dzięki temu farsz na pewno nie będzie suchy. Nie ma nic gorszego niż grudy trudnego do przełknięcia sera w takim naleśniku. Gorszy może być już tylko suchy farsz w zbyt grubym naleśniku.
Idealny twaróg do naleśników – co jest jego sekretem?
Oprócz konsystencji ważną rolę odgrywa również smak. Tajemnym składnikiem każdego sera do naleśników jest wanilia (najczęściej cukier wanilinowy lub prawdziwy, waniliowy). Niektórzy domowi kucharze dodają też do masy serowej klasyczny budyń (w proszku) o smaku śmietankowym lub waniliowym. Dzięki temu nadzienie zyskuje „sernikowy” smak, którego się nie zapomina.
Jak zrobić ser do naleśników? Przepis
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu
- 2 łyżki jogurtu, ricotty lub śmietany 18%
- 3 łyżeczki cukru pudru
- 2 żółtka
- cukier waniliowy lub wnętrze z 1 laski wanilii
Sposób przygotowania:
- Zmielcie, rozgniećcie lub zblendujcie ser ze śmietaną, serem lub jogurtem – do konsystencji, którą lubicie. Odstawcie na bok.
- Żółtka, oba rodzaje cukru i śmietanę wymieszajcie trzepaczką lub zmiksujcie.
- Do gładkiej masy jajecznej dodajcie zmielony twaróg i wymieszajcie. Ser do naleśników jest gotowy.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]