Kalafior ugotujecie bez smrodu na cały dom. Dodajcie do wody 1 składnik
Wydaje się, że piekarnik i sprawny okap rozwiązuje problem, który zwykle powstaje podczas gotowania czy pieczenia kalafiora. Szczególnie, że zamykamy szczelnie drzwiczki, więc cały zapach teoretycznie powinien zostać w środku. Kalafior pieczony w całości w piekarniku daje o sobie znać mniej niż gotowany, ale wciąż potrafi być wyczuwalny. Sprawdźcie, jak przygotować go w odpowiedni sposób, by zmniejszyć ryzyko kalafiorowych, siarkowych „oparów”.
Kalafior pieczony w piekarniku – jak uniknąć smrodu podczas pieczenia?
Zblanszujcie główkę kalafiora w wodzie z mlekiem, odrobiną cukru i gałki muszkatołowej. Wrzućcie go do garnka z wrzącą już mieszanką i podgotujcie bez przykrywki przez 5 minut. Dzięki temu stanie się on delikatniejszy w smaku i straci charakterystyczny aromat podczas pieczenia. Zachowa też piękny kremowy kolor. Jak zrobić kalafior pieczony w piekarniku? Zanurzcie jego główkę w morzu przypraw połączonych z oliwą lub olejem. Prostszy przepis nie istnieje.
Pieczony kalafior w całości – przepis podstawowy
Składniki:
- 1 kalafior o wadze ok. 1 kg
- 3 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki wędzonej mielonej papryki – słodkiej lub ostrej, według preferencji
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
Sposób przygotowania:
- Opłuczcie kalafiora i przytnijcie głąb.
- Olej wymieszajcie w dużej ze wszystkimi przyprawami i zanurzcie w mieszance główkę kalafiora. Posmarujcie go dokładnie przyprawami, by olej dotarł w każde miejsce.
- Ułóżcie w głębokim naczyniu żaroodpornym lub garnku do zapiekania, przykryjcie.
- Wstawcie do piekarnika nagrzanego na 180 st. C i pieczcie przez ok. 45 minut.
- Po tym czasie sprawdźcie warzywo – jeśli widelec wchodzi w kalafiora bez problemu i wierzch jest rumiany, danie jest gotowe. Jeśli nie, potrzymajcie go 10-15 minut dłużej.
- Przed podaniem posypcie kalafiora ulubioną zieleniną, np. koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem.
Jak jeść pieczonego kalafiora?
Tak przygotowanego kalafiora możecie jeść jak najwspanialszą pieczeń. Po wyjęciu go z pieca pokrójcie go na plastry jak mięso. Podawajcie jako pełne danie, z kefirem do popicia. Możecie też na 15 minut przed podaniem posypać go żółtym tartym serem i wstawić z powrotem do pieca – do rozpuszczenia się sera. Pieczonego kalafiora możecie też podzielić na różyczki – i maczać je w sosie czosnkowym lub sosem ziołowym na jogurcie greckim. Taki kalafior nadaje się również jako baza do zupy-krem – możecie go po prostu zmiksować z bulionem i podawać z grzankami – tak samo możecie postąpić, jeśli po kalafiorowej uczcie część zostanie na następny dzień.