Nietypowe, a pożywne i bardzo smaczne racuszki to potrawa z kuchni regionalnej. Jeśli zrobicie je według tej sprawdzonej receptury, nie będziecie mogli się nadziwić, jak aromatyczne oraz sycące są te placuszki. Powtórzycie taki obiadu nie raz i nie dwa.
Racuchy z jabłkami, bananami, cukrem pudrem czy konfiturami, a nawet racuchy budyniowe to nie wszystko. Klasyczne słodkie danie można przygotować w zupełnie innej odsłonie, dodając tylko 1 nieoczywisty składnik. To popularny produkt, którym chętnie urozmaicamy smak wielu dań, ale mało kto kojarzy go z placuszkami. Tymczasem sycący dodatek okazuje się genialnym połączeniem, które każdy powinien znać i choć raz spróbować. Możliwe, że ten przepis na wytrawne racuchy zostanie jednym z waszych ulubionych.
Wytrawne racuchy inspirowane kuchnią bieszczadzką
Tradycyjne babcine racuszki to coś, co zwykle jemy na słodko, ale okazuje się, że w wersji wytrawnej smakują równie dobrze. Szczególnie udanym wariantem racuchów na słono są racuchy z kapustą kiszoną, czyli przepis inspirowany fuczkami – popularnymi plackami z kuchni bieszczadzkiej. Choć początkowo może się to wydawać dziwną kombinacją, to kapusta nie tylko dodaje racuchom smaku, ale i sprawia, że są znacznie bardziej treściwe oraz mocno sycące. Dodatkowym ich atutem jest też niski koszt, gdyż lista składników jest krótka i składa się z samych niedrogich produktów. Możemy więc za nieduże pieniądze przygotować smaczny obiad dla całej rodziny.
Sam przepis wykonuje się bardzo podobnie jak klasyczne racuchy, choć oczywiście zamiast aromatyzowania ciasta cukrem wanilinowym czy cynamonem, doprawia się je kminkiem, majerankiem, cebulą i czosnkiem. Zobaczcie, jak zrobić je krok po kroku i koniecznie przetestujcie tę regionalną recepturę w swoich kuchniach. Szczególnie, jeśli macie własną kapustę kiszoną w słoikach. Będzie tutaj znacznie lepszym wyborem niż sklepowa.
Fuczki- Bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
Wytrawne racuchy z kapustą kiszoną – przepis krok po kroku
Składniki:
- 200 g kapusty kiszonej
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 szczypta majeranku
- 1 szczypta kminku
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju.
- Kapustę kiszoną odsączamy z nadmiaru soku, kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z podsmażonymi wcześniej warzywami.
- Jajka roztrzepujemy w misce i lekko ubijamy. Następnie dodajemy mleko oraz mąkę i mieszamy wszystko na gładkie, jednolite ciasto.
- Do gotowego ciasta dorzucamy kapustę z cebulą oraz czosnkiem, a także wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy całość.
- Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy na niego niewielkie porcje ciasta. Placki smażymy na średnim ogniu, aż będą rumiane z obu stron. Gotowe racuchy wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Placki z cukinii wyjdą nieziemsko chrupiące i pyszne, jeżeli użyjecie 1 rzeczy. Nie będą też pryskać na patelni.