Potrawy z kuchni niemieckiej cechuje duże kaloryczność, ale też pożywność. Kuchnia niemiecka nie została rozławiona jako jednolita. Zwyczaje kulinarne różnią się od siebie w zależności od regionu. Na zachodzie, w Schwarzbaldzie i Badenii-Wittenbergii wpływ na kuchnię mają ich sąsiedzi Francuzi. W tamtejszej kuchni dużą rolę odgrywają warzywa. Na południu królują tłuste potrawy, czego przykład stanowi Bawaria. W kuchni niemieckiej można również spotkać się z ingerencją kuchni włoskiej, greckiej, hiszpańskiej, czy tureckiej. Mimo to nie należy ona do najbardziej wyszukanych. Przez wielu uważana za zbyt tłustą, nie zdobyła szerokiego uznania w świecie.
Charakterystyczne potrawy
Podstawą niemieckiej kuchni jest mięso, a pieczeń z sosem (Schweinebraten) – to potrawa narodowa tego kraju. Wszystkie gatunki mięs przyrządzane są na niezliczoną ilość sposobów. Obowiązkowo podawane z dodatkiem chleba, rozmaitych przypraw, warzyw, ziemniaków, np. pod postacią sałatki ziemniaczanej (Kartoffelsalat), gotowanych i posypanych natką pietruszki lub odsmażanych, klusek (Spatzle), czy suszonych owoców. Dobrym, szybkim i pożywnym rozwiązaniem jest Eintopf – duże, jednogarnkowe danie które zastępuje cały obiad. Przypomina zupę lub gulasz w zależności od składników. W tym przypadku mogą być nimi dowolne produkty. Wśród deserów szczególnie lubiany jest wywodzący się z Austrii Apfelstrudel – gorące ciasto z jabłkami. Farsz składa się z lekko kwaskowatych jabłek, rodzynek maczanych w rumie i cynamonu. Farsz zawija się w płat cienkiego ciasta. Apfelstrudel podaje się na gorąco.
Równie ważnym elementem niemieckiej kuchni jest kapusta. Inne powszechnie lubiane warzywo to szparagi, szczególnie od kwietnia do czerwca, kiedy panuje na nie sezon. Wtedy to wiele restauracji serwuje specjalne, szparagowe menu. Innym ważnym elementem kuchni niemieckiej jest ziemniak. Świetnie smakuje zarówno pieczony, smażony (krojony – Bratkartoffeln lub tarty – Kartoffelpuffer) czy dodawany do zimnych sałatek. Rzadko robi się z niego purée, częściej zaś knedle. Kuchnię regionu Szwabii wyróżniają kluski zwane Spätzle i Maultaschen. Na północy Niemczech panuje duża różnorodność świeżych ryb morskich. Najbardziej znaną rybą jest pstrąg.
Zobacz też: forszmak – nietypowy, smakowity dodatek!
Piwo, tradycje i ważne święta:
W Niemczech nie brak gospód serwujących wiejskie bądź domowe jadło. Niemcy uwielbiają jedzenie w dużym gronie i biesiady. Największą biesiadą niemiecką jest Oktoberfest – święto piwa, podczas którego ten trunek leje się strumieniami. Wśród wielu gatunków do jednych z najbardziej znanych należą:
- Warsteiner – tradycyjne, gorzkawe, z wyczuwalnym aromatem chmielu
- Weiss – białe z górnej fermentacji, o 50% udziale słodu pszenicznego jak Paulaner.
Podczas festynu jada się również wiele białej kiełbasy i golonki. W dniu św. Marcina, przypadającym 11 listopada na stołach króluje gęś.
Wiadomo nie od dzisiaj, że Niemcy piją dużo piwa. Piwo jest związane z ich życiem codziennym i kulturą narodową. Ma międzynarodową renomę. W Niemczech obowiązuje „prawo czystości produkcji piwa”. Prawo to nakazuje jego produkcję wyłącznie z jęczmienia, chmielu, drożdży i wody, zapewnia mu doskonały smak. Wraz ze wzrostem zainteresowania dobrym jedzeniem i kuchniami egzotycznymi wzrosło spożycie wina, szczególnie wytrawnego, którego dodaje się do wielu potraw, pije się do posiłków i pomiędzy nimi.
Popularne dania kuchni niemieckiej:
- Kassel – pieczona wieprzowina
- Schweinebraten – pieczeń
- Eisbein – golonka
- Wurst – kiełbaski
- Kartoffelnsalat – sałatka ziemniaczana
- Birsuppe – zupa piwna