Karp prosto z patelni z chrupiącą panierką to jedna z klasycznych ryb na świąteczny stół. Zazwyczaj podawana jest tylko raz do roku, więc warto zdecydować się na wyjątkowy przepis. Może w tym roku oprócz dzwonków karpia i filetów zrobicie też faworki? Słynna restauratorka, Magda Gessler, ma na nie swój patent.
Faworki z karpia Magdy Gessler
Magda Gessler słynie z celebracji rodzinnych okazji przy stole. Nie inaczej jest w tym roku, bo prowadząca „Kuchenne Rewolucje” propaguje już od początku grudnia swoje najlepsze patenty na świąteczne potrawy. Jednym z przepisów są faworki z karpia, które znajdziemy też w innym wariancie smakowym w serwisie mojegotowanie.pl. Bazą w obu przepisach są dzwonka karpia. Wystarczy kupić porcjowane lub samodzielnie podzielić rybę. Usuńcie większe ości pęsetą, pozostałe połamcie – potraktowane tłuszczem o wysokiej temperaturze dosłownie wysmażą się i nie będą wyczuwalne. Gotowe kawałki karpia należy naciąć tak, jak nacina się ciasto na faworki i z nieco większą mocą wywinąć mięso ryby. Panierka Magdy Gessler to mielone orzechy włoskie, posolone jajko z dodatkiem mleka i mąka. Ekspertka radzi, aby rybę panierować sprawnie, nie dotykając jej za bardzo. Zwraca uwagę na nadmiar mąki – ten należy otrzepać, aby całość nie spaliła się na patelni – i na temperaturę oleju rzepakowego, która powinna być stała przez cały proces smażenia.
Przepis na faworki z karpia z chrzanem
Składniki:
- 6 dzwonków karpia
- 2 łyżki mąki
- litr oleju
- 4 żółtka
- łyżka chrzanu
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Dzwonka przekroić na pół, delikatnie połamać ości.
- Rybę naciąć i przepleść tak, jak to się robi w faworkach.
- Lekko oprószyć mąką. Doprawić.
- Olej mocno rozgrzać w szerokim rondlu. Wkładać rybę. Gdy karp zacznie się rumienić i wypływać, zmniejszyć ogień i smażyć ok. 25 minut. Porcje ryby wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku. Ułożyć na półmisku.
- Żółtka utrzeć do białości. Wymieszać z chrzanem. Podawać do ryby.