Chayote to smaczne i zdrowe tropikalne warzywo, blisko spokrewnione z kabaczkiem i cukinią.
Chayote, roślina należąca do rodziny dyniowanych, tak samo jak ogórek, melon czy dynia, pochodzi z Ameryki Środkowej i Meksyku. Obecnie rozprzestrzeniła się po Ameryce Południowej – zwłaszcza w Brazylii i Kostaryce.
Chayote jest zielonym warzywem, które kształtem przypomina awokado lub gruszkę. Ma pomarszczoną, pokrytą bruzdami skórkę. Pod cienką skórką znajduje się zielony lub biały miąższ, a w środku owocu jest pojedyncze nasiono. Kolczocha można spożywać świeżą lub po obróbce termicznej – można ją smażyć lub gotować bez konieczności obierania ze skórki. Można ją także nadziewać, faszerować, robić z niej puree, marynować. Dodaje się ją również do sałatek czy sals dla dodania chrupiącej tekstury.
Chayote jest bogate w aminokwasy, błonnik, witaminę C i potas. Przeciwdziała chorobom układu krążenia, zapobiega miażdżycy i obniża ciśnienie.