Dania wigilijne, czyli dwanaście potraw, których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Zobacz przepisy użytkowników na Wigilię w nowej odsłonie. Zainspiruj się i przygotuj pyszne dania wigilijne!
Dania wigilijne to to, na co oprócz szczególnej atmosfery Świąt, chyba każdy z nas czeka przez cały rok. Polskie dania wigilijne to aromatyczna zupa grzybowa, pyszny śledź i wilgotny makowiec… Postne potrawy wigilijne smakują nam szczególnie w ten jeden wieczór, kiedy w gronie rodzinnym spożywamy wigilijną kolację. I choć w każdym domu potrawy wigilijne różnią się od siebie, według obyczaju na stole powinno pojawić się ich dwanaście. Przeczytaj nasz artykuł, w którym podajemy 12 tradycyjnych potraw wigilijnych.
Jeśli jeszcze nie ułożyłeś wigilijnego menu lub chcesz podać dania wigilijne w innej wersji, zapoznaj się z naszymi propozycjami wybranymi spośród przepisów Użytkowników. Jak zaplanować jedzenie wigilijne, by ze wszystkim się wyrobić? Zobacz nasz artykuł: Przygotowania świąteczne, dzięki któremu łatwiej będzie zaplanować przedświąteczny czas w kuchni.
Co na Wigilię? – sprawdzone przepisy
Listę przepisów na dania wigilijne otwiera oczywiście zupa. Zależnie od naszych upodobań może to być barszcz czerwony lub zupa grzybowa. Barszcz czerwony jako danie wigilijne, powinien być przygotowany od podstaw, czyli z użyciem zakwasu buraczanego. Taki barszcz wigilijny smakuje zdecydowanie lepiej, ma bogatszy smak, jest aromatyczny i ma piękny kolor. Barszcz czerwony jako danie wigilijne możemy podać na różne sposoby – jako zupę z uszkami czy bardziej jako dodatek do pasztecików czy pierogów. Niezależnie od formy to pyszna propozycja na liście „dania wigilijne”.
- Barszcz czerwony z uszkami
- Barszcz czerwony czysty
- Barszcz czerwony Magdy Gessler
Dania wigilijne – zobacz przepisy na barszcz wigilijny
Alternatywą dla barszczu czerwonego jest barszcz grzybowy. Dania wigilijne nie mogą obejść się bez grzybów, pojawiają się one w wielu wigilijnych potrawach, między innymi w zupie grzybowej. Warto do tej potrawy użyć suszonych grzybów, które wymoczone i dodane do wywaru warzywnego wraz z płynem, nadadzą mu niesamowity aromat i smak. Zanim przystąpisz do przygotowania wigilijnej zupy, przeczytaj artykuł jak moczyć grzyby suszone.
- Zupa grzybowa wigilijna
- Barszcz grzybowy
- Tradycyjna zupa grzybowa
Dania wigilijne – zobacz przepisy na zupę grzybową
Dania bożonarodzeniowe – przepis na karpia
Po zupach, czas na typowe dania wigilijne z rybą w roli głównej. Choć tradycja nakazuje, by na stole pojawił się karp, coraz więcej osób wybiera inne, mniej kłopotliwe ryby jako dania wigilijne. Karp bowiem ma sporo ości, które odbierają przyjemność jedzenia. Z drugiej zaś strony, cała oprawa związana z przygotowaniem karpia z pewnością dla wielu z nas ma wartość sentymentalną. Warto więc wzbogacić swoje dania wigilijne choć o małą porcję karpia w galarecie, karpia po żydowsku czy smażonego. Nie wiesz, jak zabrać się za tę rybę? Przeczytaj artykuł: filetowanie karpia i krok po kroku zobacz, jak perfekcyjnie sprawić rybę.
- Karp w galarecie
- Karp smażony
- Karp pieczony
Dania wigilijne – zobacz przepisy na karpia
Dania na święta – tradycyjna ryba po grecku
By urozmaicić dania wigilijne z rybą, można podać ją z warzywami. Ryba po grecku to sprytny sposób na przemycenie ryby dla tych, którzy niespecjalnie za nią przepadają. Ryba po grecku świetnie sprawdzi się podana na ciepło lub zimno, można więc przygotować ją z wyprzedzeniem, dzięki czemu składniki też się przegryzą, a cała potrawa będzie lepiej smakowała. Ryba po grecku to też dobra propozycja, by nasze dania wigilijne wzbogacić o porcję warzyw i coś lżejszego niż pierogi czy smażona ryba. Lubisz taką rybę? W takim razie i ryba po japońsku przypadnie Ci do gustu!
- Ryba po grecku
- Ryba po grecku Magdy Gessler
- Przepis na rybę po grecku
Dania wigilijne – zobacz przepisy na rybę po grecku
Menu świąteczne – śledzie
Śledzie to ta pozycja na liście pomysłów na dania wigilijne, która daje nam ogromne pole do popisu. Śledzie można przygotować na tak wiele sposobów, że aż czasem żałujemy, że potraw na stole powinno być tylko dwanaście. Dania wigilijne ze śledziem mogą być przygotowane na słodko, słodko-kwaśne czy bardziej wytrawnie. Śledzie w oleju czy śledzie w śmietanie to klasyka, jednak to, jak rybę podamy, zależy od naszego gustu i inwencji, bo ryba ta pozwala na liczne eksperymenty smakowe. Coraz większą popularnością cieszą się także własnoręcznie przygotowane śledzie marynowane w zalewie octowej i śledź w occie smażony. Poniżej nasze przepisy na Święta ze śledziem w roli głównej.
- Śledź po kaszubsku
- Śledź pod pierzynką
- Śledź w śmietanie z jabłkiem
- Śledzie w sosie musztardowym
- Sałatka śledziowa z ziemniakami
- Śledź w śmietanie
Dania wigilijne – zobacz również galerię: śledź – przepisy i galerię: sałatka śledziowa
Potrawy na święta – wegetariańskie smaki
Jakie dania wigilijne koniecznie muszą pojawić się na naszym stole? Zdecydowanie kapusta z grzybami lub kapusta z grochem. Taka kapusta to nie tylko farsz do ciasta na pierogi, uszek czy pasztecików, ale także samodzielnie serwowana potrawa jako danie na święta. Podana z barszczem lub po prostu kromką chleba smakuje wyśmienicie. Kapustę wzbogać o suszone grzyby, dodaj ziele angielskie i liść laurowy, dobrze dopraw, a Twoje dania wigilijne, do których użyta zostanie kapusta wigilijna, będą zachwycać smakiem. Sprawdź też przepis na bigos!
- Wigilijna kapusta z grzybami
- Kapusta z grzybami przepis
- Kapusta wigilijna
Dania wigilijne – zobacz galerię z przepisami na wykorzystanie kapusty z grzybami
Danie wigilijne – pierogi
Choć pierogi często goszczą na naszych stołach, te świąteczne, podane na wigilijną wieczerzę, mają swój niepowtarzalny smak. Pierogi na święta zazwyczaj podajemy z kapustą i grzybami, bowiem jak wiadomo, dania wigilijne nie powinny zawierać mięsa. Tradycyjne pierogi to te gotowane, jednak coraz więcej osób wybiera ich pieczoną czy smażoną wersję. Miłośnikom klasycznych pierogów polecamy nasz artykuł – najlepsze ciasto na pierogi, w którym podpowiadamy kilka wariacji na temat ciasta na pierogi – z maślanką, bez jajek czy z dodatkiem oleju. Dowiedzcie się też z naszego artykułu o mrożeniu pierogów, jak przechowywać je w zamrażarce, by po Świętach poradzić sobie z niezjedzonymi daniami.
- Pierogi z kapustą
- Pierogi wigilijne
- Pierogi z grzybami
Dania wigilijne – przeczytaj artykuł: pierogi z kapustą i grzybami
Danie wigilijne – na słodko
Słodkie dania wigilijne często bazują na bakaliach i suszonych owocach. Jednym nich jest kompot z suszu – napój, który stanowić może jedną z 12 tradycyjnych potraw wigilijnych. Są tacy, dla których kompot jest zmorą, inni czekają na ten smak cały rok. Kompot z suszu to nic innego jak ulubione suszone owoce zalane wrzątkiem z przyprawami – cynamonem, goździkami i sokiem oraz skórką z cytryny. Takie proste, a jakie smaczne!
- Kompot z suszu
- Kompot z suszonych owoców
- Kompot z suszonych śliwek
Dania wigilijne – zobacz przepisy na kompot z suszu
Kluski z makiem rozpoczynają listę przepisów na Święta na słodko. Choć nie są one tak popularne jak makowiec, w wielu domach to tradycyjne danie wigilijne. Przygotowując mak do klusek, zróbmy go więcej, w końcu liczne dania wigilijne makiem stoją. Mak wzbogacony o miód, orzechy, skórki cytrusów i rodzynki, będzie świetnym wypełnieniem makowca, dodatkiem do kutii czy ciasteczek-ślimaczków z makiem.
- Kluski z makiem
- Kluski z makiem wigilijne
- Kluski z makiem przepis
Dania wigilijne – zobacz przepisy na kluski z makiem
Dania wigilijne – kutia
Kutia, podobnie jak kluski z makiem, to tradycyjna potrawa na świątecznym stole. Choć w wielu domach słodkie dania wigilijne to raczej ciasta, u niektórych wciąż jeszcze króluje kutia. Bogata w bakalie i mak, pachnąca miodem i wanilią, tym się różni od klusek z makiem, że zawiera ugotowane ziarno pszenicy wymieszane z masą makową. Jeśli jeszcze jej nie próbowałeś, może w tym roku będzie okazja, by urozmaicić dania wigilijne właśnie o tę pozycję. A jeśli szukasz innych tradycyjnych dań, sprawdź przepis na makiełki.
- Tradycyjna kutia
- Kutia z pęczakiem
- Kutia
- Makiełki z makaronem
Ciasta wigilijne – makowe specjały
Jeśli chodzi o przepisy na dania świąteczne, według nas Boże Narodzenie nie może obyć się bez makowca. Podawany jest on na wiele sposobów – na cieście klasycznym drożdżowym, ale i krucho-drożdżowym, biszkoptowym czy kruchym. W niektórych rejonach kraju znany jako rolada makowa, gdzie indziej jako strucla makowa lub po prostu makowiec. Warto ten wypiek przygotować z bogatego w jajka i masło ciasta oraz wypełnić domową masą makową pełną bakalii, w końcu wszystkie dania wigilijne to dania na bogato! A jeśli kochacie mak, wypróbujcie przepis na makowiec japoński, czyli wszystko co najlepsze z makowca – farsz z dodatkiem jabłek.
- Makowiec
- Makowiec zawijany
- Makowiec na kruchym spodzie
Dania wigilijne – zobacz przepisy na makowiec
Ciasta wigilijne – pierniki
Piernik to kolejny słodki wypiek, bez którego ciężko wyobrazić sobie Święta. To mocno aromatyczne od korzennych przypraw ciasto również trzeba wpisać na listę „co zrobić na Wigilię?”. Powstało wiele odmian piernika – pierniki na piwie, przekładane powidłami, piernik staropolski – leżakujący czy pierniki z bakaliami. Niezależnie jaki piernik przygotujemy, w Święta zawsze będzie on smakował wybornie. Żeby to ciasto świąteczne nam się nie znudziło, warto eksperymentować z dodatkami. My polecamy wzbogacić ciasto o jabłka – podobnie jak w przypadku makowica japońskiego – dodatek ten sprawia, że piernik z jabłkami jest dłużej świeży i bogatszy w smaku. Nie zapomnijmy też, by przygotować więcej ciasta na pierniczki i skonstruować domek z piernika. A jeśli lubisz aromat piernika, z pewnością posmakuje Ci i moczka.
- Piernik
- Piernik staropolski
- Pierniczki na choinkę
- Pierniki
Dania wigilijne – zobacz przepisy na piernik, a jeśli interesują Cię też ciastka, zobacz galerię przepis na pierniczki
Zobacz też:
- Miodownik
- Ciasteczka świąteczne
- Przepis na sernik
Zobacz wszystkie przepisy na dania świąteczne – Boże Narodzenie