share

Najlepsze przepisy na ciasta wielkanocne

by

Jakie ciasta wielkanocne powinny się pojawić na Twoim stole w tym roku?

Baby, mazury, serniki a może sękacze? Wybór należy do Ciebie, jednak podpowiadamy smaczne propozycje na ciasta na Wielkanoc.

Ciasta wielkanocne – mazurki

Mazurki, to te ciasta, które pieczemy zazwyczaj raz w roku. Pewnie dlatego tak bardzo je lubimy i przygotowujemy większe ilości, by starczyło ich do świąt. Warto upiec więcej spodów z ciasta, by móc udekorować je w różnorodny sposób (przeczytaj, jak przygotować ciasto kruche). Jeśli jednak mazurków zabranie nam na chwilę przed świątecznym śniadaniem, warto wybrać szybkie przepisy na te ciasta wielkanocne i wykorzystać andruty czy wafle jako spód. to pomysł na mazurek wielkanocny last minute.

Kiedy mamy już spód, warto pomyśleć o górze, czyli wykończeniu mazurka. Wiadomo, słodkości na Wielkanoc nie mogą obyć się bez bakalii. Warto więc użyć ich również do mazurków. Chyba jeden z popularniejszych to mazurek cygański z orzechami włoskimi, rodzynkami i migdałami zatopionymi w powidłach śliwkowych. Podobnie mazurek z kajmakiem – tu warstwę słodkiego kremu krówkowego wystarczy posypać orzechami włoskimi i migdałami oraz suszoną żurawiną, które przełamują słodycz karmelowej masy.

Ciasta wielkanocne – serniki

Na wielkanocnym stole najlepiej sprawdzają się klasyczne serniki lub ich bogatsze odmiany, wzbogacone o dodatkowe składniki – na przykład bakalie. My polecamy wykwintny sernik krakowski z kratką oraz sernik wiedeński bez spodu, za to dekorowany polewą z czekolady lub też wielkanocny sernik tradycyjny z rodzynkami (przeczytaj artykuł: sernik tradycyjny – klasyczny wypiek).

Dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni i chcą by ich ciasta na Wielkanoc zaskakiwały i były faktycznie odświętne, polecamy sernik chałwowy. W tym przepisie do masy serowej dodaje się chałwę, a ciasto podaje z konfiturą malinową lub wiśniową. Tym, którym Wielkanoc kojarzy się z masą kajmakową, polecamy sernik z kajmakiem – kremowy i delikatny.

Ci, którzy wolą bardziej tradycyjne smaki, polubią z pewnością sernik królewski. To wilgotny, puszysty, czarno-biały sernik, którego górną warstwą jest starte na tarce kakaowe ciasto.

Szukasz więcej przepisów na sernik na święta? Zobacz naszą galerię 16 przepisów na sernik wielkanocny

Ciasta wielkanocne – babki

Jakie ciasta najbardziej kojarzą nam się z tymi Świętami? Bezsprzecznie babki! Babka piaskowa, ucierana, gotowane czy babka drożdżowa na na wiele sposobów opanowują nasze stoły w czasie Wielkanocy. Pomysłów na babki jest bez liku – babka z rodzynkami i lukrem, dwukolorowa babka marmurkowa i wilgotna babka jogurtowa – bo to takie ciasta, które pasują na Święta i jako codzienny deser.

Tym, którym Święta i dom kojarzą się z zapachem własnoręcznie przygotowanego maślanego ciasta drożdżowego, polecamy babkę drożdżową. Domowa drożdżówka będzie puszysta, wyrośnięta i zachwyci wszystkich gości. Zobacz naszą galerię z przepisami na babkę drożdżową.

Sprawdź też przepis na metrowiec!

Jeśli nie jesteśmy biegli w drożdżowych ciastach, warto wypróbować babki ucierane, które są szybkie i łatwe do zrobienia. Co więcej można przygotować je z różnymi dodatkami – czekoladą, drobno pokrojonymi batonikami, orzechami. Także babka z advocatem, babka czekoladowa czy babka cytrynowa czynią nasze wypieki prawdziwą rewią smaków.

Babka to też świetny wypiek, jeśli chcemy wykorzystać nadmiar białek pozostałych po pieczeniu kruchych mazurkowych spodów. Popularna warstwowa babka tulipan to ciasto z białek, które nie tylko dobrze smakuje, ale i zachwyca swym wyglądem.

Dla tych, którzy chcą zaskoczyć gości, polecamy babkę gotowaną przygotowywaną w specjalnej formie lub babkę z majonezem, która jest pyszna. Dodatek majonezu jest całkowicie niewyczuwalny, a miny gości, którzy słyszą o tym składniku wykorzystanym do przygotowania ciasta, jest zawsze bezcenna.

Zobacz nasze galerie z przepisami na babki:

  • babka ucierana – 11 przepisów
  • babka piaskowa w 11 odsłonach
  • babka gotowana – 13 przepisów
  • babka wielkanocna
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode