Pamiętacie kolejki do mięsnego w Polsce Ludowej? Gdy mięso i inne produkty były racjonowane, wymuszało to pewną kreatywność u gospodarzy i gospodyń. Kotlety robiono ze wszystkiego oprócz mięsa: z jajek, ziemniaków lub ewentualnie z taniej mortadeli. Kotlety rzymskie z zewnątrz świetnie imitowały schabowego. W środku, po przekrojeniu, oczom domowników ukazywała się bardzo miła niespodzianka.
Tą niespodzianką było ciągnące się i rozlewające się serowe wnętrze. Pod fantazyjną nazwą tego dania kryje się nic innego jak właśnie smażony ser panierowany. Ser żółty krojono w grube plastry i panierowano niczym najbardziej dostojnego, szlachetnego kotleta schabowego. W czasach, kiedy było niewiele, największym skarbem była wyobraźnia i kreatywność, które ubarwiały szarą rzeczywistość. Jeśli macie ochotę po latach odtworzyć to danie, wykorzystajcie ser edamski lub goudę. Takie sery najlepiej znoszą smażenie i zapiekanie (nie rozpadną się, a środek będzie rozlewał się na talerzu – o to właśnie chodzi).
Ser panierowany – klasyk o wielu twarzach
Ser panierowany znajdziemy dziś w niemal każdym zajeździe, restauracji na trasie, barze i góralskiej knajpie obok kwaśnicy i innych tradycyjnych polskich dań. Występuje w menu jako alternatywa obiadowa dla tych, którzy z różnych względów nie jedzą mięsa. Jest on jednak obecnie z reguły rozumiany jako camembert w panierce. Danie to jest też niezwykle popularne w Czechach jako smażony syr.
Kotlety rzymskie z sera żółtego są jedną z wariacji na temat panierowanego sera i nie można powiedzieć, że zniknęły całkowicie z polskiego krajobrazu. W menu restauracji czy barów występują one jednak zdecydowanie rzadziej niż ser panierowany (camembert) z frytkami i żurawiną. Jeśli ostatnio mocniej zaciskacie pasa i zastanawiacie się 2x nad każdym wydatkiem, kotlety rzymskie będą tańszą, bezmięsną alternatywą dla tradycyjnego zestawu: mięso, ziemniaki i surówka. Będą one też równie mocno sycić.
Kotlety rzymskie – przepis podstawowy
Składniki (na 4 kotlety):
- 4 plastry żółtego sera (Gouda lub Edam) o grubości 0,5-1 cm
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Jajka wbijcie do miseczki rozkłóćcie do jednolitej konsystencji.
- Obtoczcie każdy plaster sera po kilka razy w jajku.
- Następnie przełóżcie ser na talerz z bułką tartą i opanierujcie dokładnie, jak kotleta schabowego.
- Smażcie kotlety na patelni, na mocno rozgrzanym oleju (wystarczy niewielka ilość) i średnim ogniu z obu stron na złoto.
- Podawajcie z ulubioną surówką.
*Nie przyklepujcie panierki i nie zalepiajcie na siłę ręcznie „dziur”. Dzięki temu panierka nie odpadnie i kotlet będzie chrupiący.
Z czym podawać kotlety rzymskie?
Ser panierowany w czasach PRL podawano po prostu z kromką chleba posmarowaną masłem lub z marchewką i groszkiem. Jeśli chcecie, by danie było nieco lżejsze i uwspółcześnione, do panierki dodajcie ulubione przyprawy. Ser podajcie z lekką surówką z tartej marchewki, buraczkami lub sałatą z sosem winegret. Kotlet będzie też dobrze smakował z konfiturą żurawinową. Jeśli nie obawiacie się wysokiej kaloryczności, kotlety rzymskie możecie podawać z sosem tatarskim i frytkami.