Domowy majonez za nic nie chce zgęstnieć
Domowy majonez za nic nie chce zgęstnieć i zaczyna się nieapetycznie rozwarstwiać? Nie musicie go wylewać ani zaczynać wszystkiego od nowa. Domowy sos da się jeszcze uratować i smak sałatki jarzynowej nie będzie zagrożony. Wystarczy dodać pewien bardzo dobrze znany składnik.
Przygotowujecie domowy majonez, ale zamiast gładkiego, gęstego sosu wychodzi wam nieapetyczna rozwarstwiona ciecz? Nie martwcie się, jeszcze nic straconego. Oto prosty sposób, dzięki któremu uratujecie nawet najbardziej zwarzony majonez, dosłownie w kilka sekund.
Dlaczego majonez się warzy?
Zanim poznamy sposób na uratowanie takiego kulinarnego bubla, przyjrzyjmy się powodom tej sytuacji. Dlaczego majonez się warzy? Taka wpadka przytrafia się z kilku różnych powodów, ale zdecydowanie najczęstszymi są podstawowe błędy, czyli:
- zbyt szybkie dodawanie oleju,
- miksowanie na zbyt wysokich obrotach,
- składniki nie mają temperatury pokojowej,
- stałe miksowanie, zamiast trybu pulsacyjnego,
- za długi czas ubijania.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Nie kupujcie takiego majonezu pod żadnym pozorem. Skład przeraża
Jak uratować zwarzony majonez?
Jeśli majonez jest rozwarstwiony i wytrąca się z niego olej, to samo dalsze ubijanie nic już nie da. W takiej sytuacji jak najszybciej należy dodać do niego pół łyżeczki wrzątku i jeszcze raz wszystko zmiksować. Mało kto wie, że wrzątek genialnie wiąże rozwarstwione składniki i sprawia, że sos nabiera pożądanej konsystencji i gęstości. Jeśli jednak uznacie, że masa jest zbyt gęsta, możecie dodać drugie tyle wody, jednak warto robić to stopniowo, aby nie przesadzić w drugą stronę.
Jeśli nie przekonuje was metoda z wrzątkiem, możecie też spróbować innego domowego sposobu. Tu z kolei zamiast ciepłem, działa się zimnem, gdyż zwarzony majonez należy schłodzić przez kilkanaście minut w zamrażalniku, a następnie ponownie utrzeć. Po takim zabiegu masa również szybko odzyska należytą konsystencję i gładkość.
Jak zagęścić majonez?
Warto jednak zaznaczyć, że rzadki majonez nie zawsze jest oznaką zwarzenia. Jeśli wasz sos nie zgęstniał, ale nie ma też grudek ani się nie rozwarstwił, to prawdopodobnie po prostu źle dobraliście proporcje składników i dodaliście nieco za mało tłuszczu. W tej sytuacji wystarczy więc dolewać olej cienkim strumieniem i miksować dalej, aż konsystencja zacznie się zmieniać. Następnie tak przygotowany majonez wkładamy do lodówki, a już po godzinie będzie idealnie gęsty.
[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]
Tak przygotujecie majonez bez surowych jajek. Będzie kremowy i gęsty dzięki 1 dodatkowi