< p >Marzy się wam aromatyczny boczek dosłownie rozpadający się w dłoniach jak chipsy? W osiągnięciu takiego efektu pomoże wam szczypta pewnego produktu.< /p >
< p >Cieniutkie plasterki podsmażonego boczku to jedna ze smaczniejszych propozycji na śniadanie. Najlepiej komponuje się oczywiście z jajkami – zarówno sadzonymi, jak i na miękko, na twardo czy jajecznicą. Takie “śniadanie mistrzów” da wam zastrzyk energii z samego rana i będzie sycić przez długie godziny. Smaczny boczek to oczywiście taki, który jest przyjemnie chrupiący i łamie się prawie jak chipsy. By osiągnąć taki efekt, musicie zastosować pewną prostą sztuczkę.< /p >
< h3 > Jak zrobić chrupiący boczek? < /h3 >
< p >Tym razem nie wyciągajcie patelni z szafki. Zamiast tego, sięgnijcie po blaszkę do pieczenia. Połóżcie na niej papier, a następnie cienko pokrojone plastry boczku. Każdy z nich posypcie zwykłą mąką.< /p >
< p >Teraz wstawcie blaszkę do piekarnika – koniecznie zimnego. Następnie włączcie go i ustawcie temperaturę 200 stopni Celsjusza. Boczek zacznie się podpiekać, a mąka sprawi, że jego skórka będzie krucha, chrupiąca i przyjemnie zarumieniona. Gdy zobaczycie, że plastry boczku są już nieco skurczone i mają złoty kolor, wyjmijcie je z piekarnika i odłóżcie na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Odczekajcie krótką chwilę, aż odsączą boczek z tłuszczu i gotowe.< /p >
< h3 > Z czym podawać pieczony boczek? < /h3 >
< p >Jak już wspomnieliśmy na początku, boczek w takiej postaci genialnie komponuje się z jajkami, dlatego dobrze sprawdza się jako przekąska na śniadanie. Ale nie tylko – stanowi też świetny dodatek do warzywnych zup kremów czy sałatek. Możecie też zastąpić nim wędlinę w kanapkach albo wykorzystać do zrobienia smacznych, domowych burgerów.< /p >