Jak jeść żabe udka – przewodnik po przygotowaniu i spożyciu
Żabie udka, ślimaki i wołowina w czerwonym winie, czyli boef bourguignon to trzy przepisy, które stereotypowo kojarzą się z kuchnią francuską. Przyjrzeliśmy się jednemu, francuskiemu specjałowi – żabim udkom.
Żabie udka – czym są
Technicznie rzecz ujmując, żabie udka to tylna część korpusu żab, które zostają wycięte z tułowia przy pomocy szybkiego cięcia nożem, tuż za przednimi kończynami. Żabie udka zostają wypatroszone i pozbawione skóry. Żabie udka wcześniej przygotowane i gotowe do smażenia są do kupienia w dyskontach spożywczych i dobrze zaopatrzonych sklepach z francuskimi produktami. Po francusku serwuje się je obficie posypane natką pietruszki z dodatkiem chrupiącej bagietki.
Należy wspomnieć, że żabie udka mają również wkład w rozwój nauk przyrodniczych. Anegdotycznie opowiada się o dr Galvanim. Gdy żona dr Galvaniego zachorowała, on dla jej pokrzepienia chciał przyrządzić żabie udka. Traf chciał, że oddzielając udka od tułowia, żaba została dotknięta maszyną elektrostatyczną. Sprawiło to wrażenie ożywienia żaby. Tak chęć ulżenia w cierpieniu chorej żonie, naprowadziła dr Galvaniego na eksperymenty związane z fizyką.
Jak przyrządzić żabie udka?
Odpowiedź na to pytanie brzmi: najprościej. Zamrożone żabie udka należy rozmrozić, umyć i namoczyć w mleku przez godzinę. Osuszyć, panierować w mące i bułce tartej, a następnie smażyć na oleju lub klarowanym maśle. Tak przygotowane żabie udka można podać na sałatce. Podobnie do przygotowuje się popularne filety z piersi kurczaka. Dobrze prezentują się w panierce z amarantusa przypominając żabie udka.
Żabie udka – jak smakują
Żabie udka to potrawa delikatna w smaku. Aby dotrzeć do mięsa, należy rozłamać udko i następnie obgryzać, docierając do środka. W restauracjach, w których podawane są żabie udka, zazwyczaj obok talerza pozostawia się miseczkę z wodą i cytryną, aby obmyć dłonie po konsumpcji. Dla wielu osób żabie udka przypominają w smaku kurczaka. Stąd wspomniane wyżej danie z drobiu, imitujące francuski przysmak.
Tagi