Jak przechowywać surowe śledzie?
Filety śledziowe to rodzaj zimnej przystawki, która króluje w polskich domach w postne piątki i od święta. Jeśli nie stawiacie na „gotowce”, a samodzielnie marynujecie lub doprawiacie sosami te ryby, warto pilnować terminu, w którym będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zjadliwe i bezpieczne.
W sklepach z łatwością możemy kupić gotowe propozycje z olejem, octem czy w wersji po kaszubsku oraz po żydowsku. Jednak dla osób, które same wolą doprawić te produkty, najlepszą opcją są płaty śledzia atlantyckiego – pakowanego próżniowo lub z solanką. Te szczegóły wpływają na to, jak długo możemy je trzymać w lodówce, zanim połączymy z dodatkami. Ta wiedza może uchronić nas przed napotkaniem niemiłej niespodzianki w postaci bardzo śmierdzącej, nieapetycznej ryby.
Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst
Wybieracie takie śledzie? Z popularnego błędu cieszą się tylko sprzedawcy
Śledzie z dodatkami – pilnujcie terminu
Najdłużej możecie przechowywać śledzie w oleju, ponieważ poddane zostały najmniejszej obróbce. Kupione nawet na miesiąc przed konsumpcją nie zepsują się. Warunkiem jest nienaruszone opakowanie. Równie dobrym konserwantem, jak olej, jest ocet. Śledzie w tym płynie możecie przechowywać ok. 3-4 tygodnie. Pamiętając, że z tygodnia na tydzień ryby nabierają mocy smaku.
Warto zaznaczyć, jak ma się sytuacja z domowymi, doprawionymi śledziami. Na jaki czas przed świętami śledzie można przygotować i jak szybko po Wigilii skonsumować, aby nie wylądowały w koszu? Wszystko zależy od dodatków, z którymi je połączymy. Jeśli do otwartych śledzi w oleju dodacie porcję cebuli czy przypraw, to mogą być przechowywane w hermetycznym opakowaniu do tygodnia. Podobnie w przypadku otwartych śledzi w occie. Najkrócej świeżość, smak i odpowiednią teksturę zachowają śledzie w śmietanie – ta potrawa nie powinna stać w lodówce dłużej niż 3 dni.
Entieties:
Therms and topics: