share

Jak długo można przechowywać śledzie, zanim staną się obślizgłe?

by



Jak przechowywać surowe śledzie?

Filety śledziowe to rodzaj zimnej przystawki, która króluje w polskich domach w postne piątki i od święta. Jeśli nie stawiacie na „gotowce”, a samodzielnie marynujecie lub doprawiacie sosami te ryby, warto pilnować terminu, w którym będą nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zjadliwe i bezpieczne.

W sklepach z łatwością możemy kupić gotowe propozycje z olejem, octem czy w wersji po kaszubsku oraz po żydowsku. Jednak dla osób, które same wolą doprawić te produkty, najlepszą opcją są płaty śledzia atlantyckiego – pakowanego próżniowo lub z solanką. Te szczegóły wpływają na to, jak długo możemy je trzymać w lodówce, zanim połączymy z dodatkami. Ta wiedza może uchronić nas przed napotkaniem niemiłej niespodzianki w postaci bardzo śmierdzącej, nieapetycznej ryby.

Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst

Wybieracie takie śledzie? Z popularnego błędu cieszą się tylko sprzedawcy

Śledzie z dodatkami – pilnujcie terminu

Najdłużej możecie przechowywać śledzie w oleju, ponieważ poddane zostały najmniejszej obróbce. Kupione nawet na miesiąc przed konsumpcją nie zepsują się. Warunkiem jest nienaruszone opakowanie. Równie dobrym konserwantem, jak olej, jest ocet. Śledzie w tym płynie możecie przechowywać ok. 3-4 tygodnie. Pamiętając, że z tygodnia na tydzień ryby nabierają mocy smaku.

Warto zaznaczyć, jak ma się sytuacja z domowymi, doprawionymi śledziami. Na jaki czas przed świętami śledzie można przygotować i jak szybko po Wigilii skonsumować, aby nie wylądowały w koszu? Wszystko zależy od dodatków, z którymi je połączymy. Jeśli do otwartych śledzi w oleju dodacie porcję cebuli czy przypraw, to mogą być przechowywane w hermetycznym opakowaniu do tygodnia. Podobnie w przypadku otwartych śledzi w occie. Najkrócej świeżość, smak i odpowiednią teksturę zachowają śledzie w śmietanie – ta potrawa nie powinna stać w lodówce dłużej niż 3 dni.

Entieties:

Therms and topics:


Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode