share

Domowy ser feta z przepisu greckiego kucharza: tańszy, smaczniejszy i obfitszy

by

Zarabianie na internecie, ser feta, przepis na domowy ser feta, wartości odżywcze sera feta, ser feta w diecie, zalety spożywania sera feta, domowy ser feta w kuchni, sposób przygotowania sera feta.

Przepis na domowy ser feta – prostszy niż myślisz

Składniki:

600-700 g półtłustego lub tłustego twarogu 
solanka (proporcjonalnie: 1 płaska łyżeczka soli na szklankę wody), potrzebny będzie ok. litr solanki.

Opcjonalnie: ulubione przyprawy, np. suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, kozieradka, potłuczone ziarna pieprzu, oregano, suszona mięta lub czarnuszka. Ilość solanki dobierzcie indywidualnie do ilości sera, który planujecie w niej zatopić. 

Sposób przygotowania: 

1. Pokrójcie twaróg w grubą, większą kostkę lub grube plastry. 
2. Włóżcie go do suchego, wyparzonego słoika, zalejcie solanką, by ser nie wystawał ponad linię wody. Dodajcie przyprawy. 
3. Zakręćcie mocno słoik, potrząśnijcie lekko, by zmieszać ser z przyprawami i wodą. 
4. Odłóżcie w ciemne, suche miejsce na co najmniej 24 godziny. Im dłużej będziecie go marynować, tym domowy ser feta będzie lepszy i intensywniejszy w smaku. 

Źródło: K. Jaworska, Ser feta. Wpływ na zdrowie i zastosowanie kulinarne, Dietetycy.org.pl.

Jak jeść domowy ser feta? 

Ser ma słonawy, kwaskowaty smak i zbitą, ale jednocześnie miękką konsystencję. Daje się kroić nożem bez okruchów – rozkruszycie go dopiero pod palcami. Domowy ser feta nadaje się on do wszystkiego, do czego wykorzystalibyście sklepową fetę. Możecie go położyć na kanapce lub wykorzystywać do sałatek i dań na ciepło. Warto przygotować zapiekankę z sera feta: plastry zapieczcie w naczyniu żaroodpornym z miodem, pieprzem, pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem.

Ser będzie też rewelacyjnym dodatkiem do sałatki warzywnej lub sałatki owocowej – przełamie mdły smak melona i będzie pasował również do arbuza. Słoność podkreśli również słodki smak truskawek. Możecie także użyć go do omletów, sufletów, zapiekanek i wzbogacić nim ziemniaczane puree. Po zmiksowaniu z jogurtem greckim powstanie z niego świetny sos do makaronu, karkówki z grilla lub dip do warzyw. 

Źródło: K. Jaworska, Ser feta. Wpływ na zdrowie i zastosowanie kulinarne, Dietetycy.org.pl.

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode