share

20-minutowy obiad dla całej rodziny: pyszne roladki z cukinii w chrupiącej panierce

by

Kucharz, Master Chef, program telewizyjny, cukinia, roladki z cukinii, przepis, sos majonezowo-serowy, mąka, jajka, ser, pomidory, cebula, czosnek, chili, natka pietruszki, ocet balsamiczny, zioła, panierka, wykałaczka, twarożek, łosoś wędzony, koper, szpinak, suszone pomidory, mozzarella, mielone mięso, ziemniaki, kasza, ryż, surówka, bigos.

Tekst:

Sąsiad podarował wam ogromną cukinię z działki, bo nie wiedział, co z nią zrobić? A może w waszym ogródku wyrosła spora sztuka? Na pewno będziecie mieć na nią niejeden pomysł. Cukinia ma tak delikatny i łagodny smak, że sprawdzi się w wielu wariantach: faszerowana, kiszona, marynowana, gotowana, pieczona i smażona jak frytki. To jednak wciąż nie wszystkie możliwości. Roladki z cukinii wg przepisu Tomka Strzelczyka zjecie zarówno na ciepło, jak i jako przekąskę.

Tomasz Strzelczyk jest kucharzem i uczestnikiem jednej z polskich edycji Master Chefa – znanego kulinarnego programu telewizyjnego. Obecnie publikuje filmy i porady kulinarne na swoim kanale na YouTubie. W jednym z ostatnich filmów pojawił się sposób na cukinię, którego nie mogliśmy pominąć. Roladki z cukinii to znakomity pomysł na dobrze wyrośnięte okazy, o które łatwo w środku sezonu. Cukinia rośnie na wielu działkach jak grzyby po deszczu, bez problemu osiągając rekordowe gabaryty.

Roladki z cukinii Tomasza Strzelczyka – przepis

Składniki:

  • 2 średnie lub 1 duża cukinia
  • 200 g żółtego sera (doskonale rozpuści się gouda)
  • 4 jajka
  • 2 mięsiste pomidory (najlepiej bawole serce)
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oregano, tymianku lub innych ulubionych suszonych przypraw
  • mąka pszenna do obtoczenia roladek
  • sól i pieprz do smaku

Opcjonalnie: 1 posiekana wraz z nasionami papryczka chili lub kilka posiekanych kawałków jalapeño z zalewy – do farszu pomidorowego. Jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie pominąć.

Sposób przygotowania:

  1. Umyjcie cukinię, odetnijcie jej końcówki i pokrójcie wzdłuż na plastry. Przyprawcie solą, pieprzem i przełóżcie na głęboki talerz lub do miski, by warzywa puściły sok.
  2. Gdy cukinia puszcza sok, przygotujcie 1. połowę farszu (sos majonezowo-serowy): zetrzyjcie ser do miski, dodajcie do niego drobno posiekaną natkę, majonez i doprawcie solą i pieprzem. Wymieszajcie i odstawcie na bok.
  3. Odlejcie wodę spod cukinii.
  4. Przesypcie mąkę na głęboki talerz. Na drugi wbijcie jajka, dodajcie zioła i rozbełtajcie. Wstawcie patelnię na średnim ogniu i rozgrzejcie na niej niewielką ilość oleju.
  5. Opanierujcie i przesmażcie cukinię: obtoczcie plastry cukinii w mące, a następnie w jajku. Wrzucajcie na rozgrzany tłuszcz, aż warzywa zezłocą się po obu stronach. Przesmażoną cukinię przełóżcie na ręcznik papierowy, niech obcieknie z nadmiaru tłuszczu.
  6. Przygotujcie 2. połowę farszu: pomidory pokrójcie w ćwiartki, usuńcie z nich gniazda nasienne i posiekajcie w grubszą kostkę. Posiekajcie drobno czosnek i cebule, dodajcie też chili (opcjonalnie). Przełóżcie wszystkie warzywa do miski. Doprawcie solą i pieprzem i odłóżcie na 5 minut. Następnie odlejcie sok spod warzyw, dodajcie ocet balsamiczny i wymieszajcie.
  7. Nafaszerujcie i zwińcie roladki z cukinii: cukinię posmarujcie majonezowo-serowym sosem. Rozłóżcie na niej pomidorowo-cebulowy farsz. Zwińcie plastry cukinii w ciasne roladki i zepnijcie wykałaczką. Ułóżcie je na talerzu lub podgrzejcie w piecu i podawajcie na ciepło.

Roladki z cukinii na zimno i na ciepło – z czym je podawać?

Bazą do roladek są plastry podsmażonej cukinii w panierce. Zawinąć w nie możecie wszystko, nie tylko serowo-pomidorowe nadzienie. Doskonale będą one smakować również np. z twarożkiem i wędzonym łososiem, posypane koperkiem. Będą świetne także z przesmażonym szpinakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą, która spoi farsz. Możecie też podawać je z farszem z przesmażonego mielonego, dobrze doprawionego mięsa.

To danie będzie nie tylko wspaniałym, sycącym obiadem. Możecie je podać po odgrzaniu w piekarniku, z pieczonymi ziemniakami, kaszą, ryżem i ulubioną surówką. Na pewno się najecie. Będzie wam również łatwo odgrzać je w pracy. Roladki z cukinii na zimno będą pyszną imprezową przekąską lub zakąską pod coś mocniejszego.

Źródło: kanał YouTube: @Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

[ Komunikat: kliknij tutaj prawym przyciskiem myszki, jeśli chcesz usunąć promowany tekst ]

Przypadkiem znalazłam ekstra przepis na bigos z cukinii. Każdego kolejnego dnia jest smaczniejszy

Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode