TARTA BANANOWA.

TARTA BANANOWA.

Tarta bananowa to deser, który z pewnością zadowoli miłośników słodkiego i egzotycznego smaku tego owocu. Składniki, z których jest przygotowywana, dostarczą Ci nie tylko smakowych, ale i estetycznych doznań. Pokryta jedwabiście gładkim kremem bananowym, zapieczona na kruchym spodzie, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta bananowa to alternatywa dla typowych ciast: naleśników, omletów czy babeczek czekoladowych. Warstwy dojrzałych bananów, kremu i subtelnej polewy sprawiają, że jest to deser, który możemy przygotować na specjalne okazje lub jako zasłużony podwieczorek po ciężkim dniu. Tarta bananowa to propozycja, która na pewno zaspokoi wszystkie Twoje potrzeby słodkości!

Składniki:

  • kruche ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • nadzienie:
  • 6 dojrzałych bananów
  • 400g jogurtu greckiego
  • 3 budynie waniliowe

Tarta bananowa. – jak zrobić?

  1. 1.
    Z podanych składników na ciasto wyrabiam kruche. Najpierw rozcieram mąkę z proszkiem, masłem i cukrem. Kiedy uzyskuję strukturę sypkiego piasku, wbijam jajko. Zagniatam. Blaszkę smaruję tłuszczem, wylepiam grubą warstwą ciasta. Podpiekam przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. 2.
    Banany miksuję za pomocą blendera. Dodaję jogurt i budynie. Nie słodzę – przejrzałe banany są wystarczająco słodkie. Tak przygotowaną masę bananową odstawiam na 5 minut do lodówki – nieco zgęstnieje.
  3. 3.
    Następnie wylewam ją na podpieczony spód, wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 45 minut w 200 stopniach (termoobieg), aby pięknie się zezłociła. Kiedy jednak zacznie zbyt szybko się brązowić, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.
  4. 4.
    Po upieczeniu zostawiam tartę do wystudzenia – masa wtedy stwardnieje, łatwiej się dzięki temu kroi i nic się nie rozpada. Można wstawić do lodówki, aby przyspieszyć proces schładzania.

TARTA BANANOWA – dodatkowe informacje

Składniki na blaszkę do tarty.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TARALLINI - MALUTKIE WŁOSKIE OBWARZANKI
Następny przepis: Tarta bananowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode