Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną

Ten tradycyjny domowy pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną stanowi idealny element świątecznego menu, szczególnie na Wielkanoc. Wyrazisty smak wieprzowiny harmonizuje z delikatnością drobiu, a wszystko to podkreślane jest przez słodycz żurawiny. Starannie dopracowany pasztet domowy z żurawiną jest nie tylko sycący, ale przede wszystkim pełny głębi smakowej i aromatycznej. Pasztet z żurawiną to bezsprzeczny klasyk, który zdobi niejedną polską wigilijną lub wielkanocną stoły i zasługuje na uwagę nie tylko podczas świąt. Ten przepis na pasztet wieprzowy z żurawiną to esencja bogactwa polskiej kuchni.

Składniki:

  • 600 g mięsa z karkówki
  • 2 nogi z kurczaka
  • 300 g wątróbki z kurczaka
  • 5 jajek
  • 1 bułka, na przykład kajzerka
  • 200 g suszonej żurawiny
  • 3 cebule
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku
  • olej do smażenia

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną – jak zrobić?

  1. Karkówkę pokroić na małe kawałki i podsmażyć na oleju. Wątróbkę również podsmażyć, przełożyć razem z karkówką do garnka. Dodać nogi kurczaka, zalać wodą, delikatnie posolić i gotować ok. 1 godziny razem z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i obranymi cebulami przekrojonymi na połowę.
  2. Ugotowane mięso wystudzić, mięso kurczaka oddzielić od kości i wszystko przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa, razem z cebulą.
  3. Na koniec włożyć do maszynki kawałki bułki. Pomoże ona wydostać się resztkom mięsa i wchłonie płyny.
  4. Do masy mięsnej dodać jajka, przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku.
  5. Na koniec wymieszać z suszoną żurawiną i rozłożyć do aluminiowych, jednorazowych foremek, uprzednio wysmarowanych masłem i posypanych delikatnie bułką tartą. Wyszły mi 3 pasztety.
  6. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30-40 minut.

Pasztet wieprzowo-drobiowy z żurawiną – dodatkowe informacje

Składniki na 3 foremki aluminiowe jednorazowe 8 x 24 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pasztet wieprzowy gotowany
Następny przepis: Pasztet z boczku. Domowy, soczysty i aromatyczny

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode