Rybka w zalewie
Zapraszamy do odkrycia sekretów smaku tradycyjnej polskiej kuchni z naszym przepisem na rybkę w zalewie. Proponowany przepis jest pełen niezwykłych smaków i aromatów, które rozpieszczą podniebienie każdego wielbiciela ryb. Potrawa polega na przyrządzeniu lina w occie, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Ten kulinarny klasyk jest doskonałym wyborem dla miłośników prostych, ale efektownych pomysłów na dania rybne. Rybka w zalewie to danie, które z powodzeniem można podać jako przekąskę albo ciepłe danie główne. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Klucz do sukcesu tkwi w idealnym połączeniu składników zalewy.
admin
Składniki:
- 4 szklanki octu 10%
- 5l wody
- 1 kostka rosołowa drobiowo-wołowa
- 6 liści laurowych
- 6 ziaren pieprzu czarnego
- 6 ziaren jałowca
- łyżeczka tymianku
- łyżeczka bazylii
- łyżeczka oregano
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 cebule
- sól i pieprz
- cukier
- mąka
- olej do smażenia
- ok 3kg ryb np szczupak, płoć, lin, leszcz
Rybka w zalewie – jak zrobić?
- Rybę dzielimy na kawałki, tak żeby po usmażeniu zmieściły się bez problemu w słoikach.
- Doprawiamy solą i obtaczamy delikatnie w mące.
- Smażymy na gorącym oleju.
- Cebulę kroimy w półksiężyce i smażymy na oleju po pierwszym smażeniu ryby.
- Cebulę wraz z olejem wlewamy do wody, dodajemy wszystkie wymienione wyżej zioła i przyprawy.
- Doprawiamy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką soli i pieprzu.
- Całość gotujemy ok 10-15 min.
- Usmażone ryby układamy w słoikach i zalewamy ciągle gotującą się zalewą.
- Wekujemy.
- Ryby są gotowe do jedzenia po ok 3-4 dniach, lecz najlepiej smakują po dłuższym czasie leżenia w słoikach np. po miesiącu.
Smacznego!
Słowa kluczowe: rybka w zalewie, słoiki, mąka, olej, cebula, woda, zioła, przyprawy, cukier, sól, pieprz, wekowanie, smak.
Rybka w zalewie – dodatkowe informacje
Z podanego przepisu otrzymamy 5-6 słoi litrowych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ryba zapiekana z serem w ziołach
Następny przepis: RYBY W OCCIE