Rybka w zalewie

Rybka w zalewie

Zapraszamy do odkrycia sekretów smaku tradycyjnej polskiej kuchni z naszym przepisem na rybkę w zalewie. Proponowany przepis jest pełen niezwykłych smaków i aromatów, które rozpieszczą podniebienie każdego wielbiciela ryb. Potrawa polega na przyrządzeniu lina w occie, co nadaje mu wyjątkowego smaku. Ten kulinarny klasyk jest doskonałym wyborem dla miłośników prostych, ale efektownych pomysłów na dania rybne. Rybka w zalewie to danie, które z powodzeniem można podać jako przekąskę albo ciepłe danie główne. Wszystko zależy od naszych kulinarnych upodobań. Klucz do sukcesu tkwi w idealnym połączeniu składników zalewy.

Składniki:

  • 4 szklanki octu 10%
  • 5l wody
  • 1 kostka rosołowa drobiowo-wołowa
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 6 ziaren jałowca
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 cebule
  • sól i pieprz
  • cukier
  • mąka
  • olej do smażenia
  • ok 3kg ryb np szczupak, płoć, lin, leszcz

Rybka w zalewie – jak zrobić?

  1. Rybę dzielimy na kawałki, tak żeby po usmażeniu zmieściły się bez problemu w słoikach.
  2. Doprawiamy solą i obtaczamy delikatnie w mące.
  3. Smażymy na gorącym oleju.
  4. Cebulę kroimy w półksiężyce i smażymy na oleju po pierwszym smażeniu ryby.
  5. Cebulę wraz z olejem wlewamy do wody, dodajemy wszystkie wymienione wyżej zioła i przyprawy.
  6. Doprawiamy 2 łyżkami cukru, 1 łyżką soli i pieprzu.
  7. Całość gotujemy ok 10-15 min.
  8. Usmażone ryby układamy w słoikach i zalewamy ciągle gotującą się zalewą.
  9. Wekujemy.
  10. Ryby są gotowe do jedzenia po ok 3-4 dniach, lecz najlepiej smakują po dłuższym czasie leżenia w słoikach np. po miesiącu.

Smacznego!

Słowa kluczowe: rybka w zalewie, słoiki, mąka, olej, cebula, woda, zioła, przyprawy, cukier, sól, pieprz, wekowanie, smak.

Rybka w zalewie – dodatkowe informacje

Z podanego przepisu otrzymamy 5-6 słoi litrowych.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ryba zapiekana z serem w ziołach
Następny przepis: RYBY W OCCIE

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode