Ubite jajko sadzone

Ubite jajko sadzone

Ubite jajko sadzone to kreatywna odsłona klasycznego dania, które z pewnością zaskoczy niejednego miłośnika jajek na śniadanie. Dodatek delikatnie ubitych białek stopniowo zmienia tradycyjne jajko sadzone w coś zupełnie innego, a zarazem równie pysznego i pożywnego. To danie to prawdziwa uczta dla oka, ale również dla kubków smakowych. Choć wygląda na skomplikowane, wykonanie jest łatwe i szybkie. Składniki są proste, a ich skomponowanie sprawi, że twoje poranne śniadanie stanie się szczególnym momentem na początek dnia. Czas na uczczenie miłości do jajek w nieco inny, a zarazem smakowity sposób!

Składniki:

  • 2 jaja
  • sól, pieprz
  • 4 plasterki boczku

Ubite jajko sadzone – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Patelnię żaroodporną smarujemy olejem i wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Białka ubijamy z odrobiną soli. Patelnię wyciągamy formujemy na niej kopczyki białka z wgłębieniem na żółtko które delikatnie umieszczamy po środku. Pieczemy ok 10 minut dla tych co nie lubią mocno rozlanego żółtka. Jeżeli wolisz natomiast aby żółtko było bardziej płynne skróć czas do 9 minut.

  2. 2.

    Jajka podajemy z boczkiem usmażonym na suchej patelni.

Ubite jajko sadzone – dodatkowe informacje

Idealnie sprawdzi się również w sezonie letnim podawane z kwaśnym mlekiem i ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: TYSIĄC PŁATKÓW z KREMEM BUDYNIOWO-ŚMIETANOWYM i TRUSKAWKAMI (MILLEFOGLIE con CREMA CHANTILLY)
Następny przepis: Ucha (rosyjska zupa rybna)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode