Frittata z cukinii

Frittata z cukinii

Poznaj łatwy i smaczny sposób na zdrowe śniadanie lub lekki lunch – frittatę z cukinią. To pyszne danie to nic innego jak włoska wersja naszej dobrze znanej omletu. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie kilku składników, a najważniejszym z nich jest oczywiście cukinia. Uwielbiana za swoje uniwersalne zastosowanie w kuchni, stanowi tutaj kluczowy element. Frittata z cukinią to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie zdrowy, pożywny posiłek pełen warzyw, a dodatkowo szukają alternatywy dla mięsnych dań. Przygotowanie tej potrawy nie jest skomplikowane, a efekt końcowy na pewno was zadowoli.

Składniki:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 młoda cukinia
  • 6 jajek
  • ser żółty

Frittata z cukinii – jak zrobić?

  1. Ziemniaki ugotować. Po ostudzeniu pokroić w plastry.
  2. Cukinię pokroić w plastry, a cebulę w „piórka”. Na rozgrzaną patelnię teflonową wlać odrobinę oleju, dodać cukinię i cebulę. Smażyć na małym ogniu około 5 min często mieszając.
  3. Gdy cukinia będzie miękka, dodać pokrojone ziemniaki.
  4. Do miski wbijać jajka i rozbijać je trzepaczką. Dodawać garść tartego na grubych oczkach sera. Mieszać, doprawiać masę serowo-jajeczną solą i pieprzem.
  5. Zalewać masą warzywa. Smażyć na małym ogniu, aż jajka się częściowo zetną.
  6. Włożyć na kilka minut do piekarnika z funkcją grilla, aby wierzch się zrumienił.
  7. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Najlepiej smakuje frittata z cukinią z młodymi ziemniakami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Fritos
Następny przepis: Frittata z brokułami i serem feta

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode