Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką

Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką

Poznaj słodki smak lata z tym idealnym przepisem na ucierane ciasto z renklodami i kruszonką. To klasyczna propozycja deseru, który doskonale sprawdzi się na każdej rodzinnej uroczystości. Delikatne ciasto, podkreślone smakiem soczystych renklod, skrywa w sobie prawdziwą symfonię smaków. Dodatkowy atut stanowi chrupiąca kruszonka, która nadaje ciastu niepowtarzalnego wyglądu i charakteru. To doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i przygotowanie domowego wypieku, który zachwyci smakoszy na każdym kroku. Explozja smaków i aromatów sprawia, że ciasto z renklodami stanie się nieodzownym punktem letniego menu.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 250g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • Szczypta soli
  • 10 renklod
  • KRUSZONKA:
  • 60g masła
  • ½ szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy

Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką – jak zrobić?

  1. Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
    1.
    Zaczynamy od przygotowania kruszonki. W misce mieszamy mąkę, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy rozpuszczone i lekko przestudzone masło i rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka. Kruszonkę odstawiamy.
  2. Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
    2.
    Śliwki myjemy, osuszamy. Usuwamy z nich pestkę i kroimy w ósemki.
  3. Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
    3.
    Mąkę mieszamy z budyniem, solą i proszkiem do pieczenia. Do miski wkładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy kilka minut do białości.
  4. Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
    4.
    Wówczas dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.
  5. Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
    5.
    Ciasto wykładamy do okrągłej formy o średnicy 29cm. Na cieście promieniście układamy śliwki.
  6. Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką
    6.
    Następnie całość posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Studzimy i podajemy.
    Życzę smacznego.

Ucierane ciasto z renklodami i kruszonką – dodatkowe informacje

1) Do ciasta możemy dodać również inne owoce sezonowe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ucierane ciasto z agrestem
Następny przepis: Ucierane płatki róży

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode