tartaletki z gruszka i kajmakiem

tartaletki z gruszka i kajmakiem

Tartaletki z gruszką i kajmakiem to doskonały pomysł na szybki, ale efektowny deser. Słodka gruszka idealnie komponuje się z kremowym kajmakiem, tworząc harmonię smaków, której nie da się zapomnieć. Dodatkowo, ciasto na tartaletki jest kruche i delikatne, co stanowi doskonałe dopełnienie do bogatej zawartości. Te tartaletki to idealny deser na specjalne okazje, ale sprawdzą się również jako codzienny przysmak. Dzięki łatwo dostępnym składnikom, przystępny jest nie tylko dla doświadczonych cukierników, ale też dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Daj się porwać słodkością tartaletki z gruszką i kajmakiem!

Składniki:

  • 185 g mąki
  • 112 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 żółtko
  • nadzienie:
  • 40 g gorzkiej czekolady
  • 1 i 3/4 szklanki mleka
  • 1 opakowanie budyniu malinowego z cukrem
  • 1 łyżka masła
  • 2 gruszki z kompotu
  • 4 łyżki kajmaku
  • 1 łyżka posiekanych prażonych migdałów

Tartaletki z gruszkami i kajmakiem – jak zrobić?

  1. Przygotuj ciasto:
    Wszystkie składniki zagnieść, ciasto schłodzić w lodówce. W tym czasie foremki do tartaletek wysmarować masłem i wysypać drobną bułką tartą. Ciasto rozwałkować, talerzykiem wycinać koła i przenosić do foremek. Dokładnie wylepić boki i dno, nakłuć widelcem. Wstawić do lodówki na 10 minut a następnie natychmiast do rozgrzanego do 180*C piekarnika (dzięki temu ciasto nie spłynie z brzegów foremek). Piec około 15 minut.
  2. Przygotuj nadzienie:
    Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wysmarować nią dna tartaletek (dzięki temu nie zamokną one od budyniu). Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń. Do gotującego się budyniu dodać masło i dokładnie wymieszać, zagotować. Lekko przestudzić, napełniać tartaletki. Gruszki pokroić, wyłożyć na budyń. Kajmak podgrzać, polać tartaletki i posypać migdałami.

tartaletki z gruszka i kajmakiem – dodatkowe informacje

nadzienie wykładać najlepiej na krótko przed podaniem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Tarta ze szpinakiem i serem ricotta
Następny przepis: Tartaletki z prażonymi jabłkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode