Pomidorowy kuskus
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki kaszy kuskus
- puszka pomidorów bez skóry
- 1/2 marchewki
- 15 dag szpinaku (najlepiej szpinaku baby, a może być też mrożony)
- ząbek czosnku
- łyżeczka masła
- łyżka oleju
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Pomidorowy kuskus – jak zrobić?
-
1.
Kaszę kuskus gotuję według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, szpinak myję i przebieram (w przypadku mrożonego rozmrażam i delikatnie osączam). -
2.
W garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam drobno posiekany czosnek, smażę ok. minuty. Dodaję marchewkę, smażę 2 minuty. Pomidory kroję w kostkę, wrzucam wraz ze szpinakiem do garnka z czosnkiem i marchewką, dodaję ok. 4-5 łyżek zalewy z pomidorów, gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż marchewka będzie miękka, a całość nieco zgęstnieje. -
3.
Warzywa doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję kaszę, dokładnie mieszam i od razu podaję.
Sposób przygotowania dania „Kuskus z pomidorami”:
1. Kaszę kuskus gotuję według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, szpinak myję i przebieram (w przypadku mrożonego rozmrażam i delikatnie osączam).
2. W garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam drobno posiekany czosnek, smażę ok. minuty. Dodaję marchewkę, smażę 2 minuty. Pomidory kroję w kostkę, wrzucam wraz ze szpinakiem do garnka z czosnkiem i marchewką, dodaję ok. 4-5 łyżek zalewy z pomidorów, gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż marchewka będzie miękka, a całość nieco zgęstnieje.
3. Warzywa doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję kaszę, dokładnie mieszam i od razu podaję.
Pomidorowy kuskus – dodatkowe informacje
Danie nadaje się do odgrzewania, dlatego można je przygotować z wyprzedzeniem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Pomidorowe nitki - zapiekanka
Następny przepis: Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami