Pomidorowy kuskus

Pomidorowy kuskus

Chcesz coś smaczego, zdrowego, a do tego szybkiego w przygotowaniu? Spróbuj kuskusu z pomidorami! Ta aromatyczna potrawa nie tylko nasyci, ale także dostarczy Ci niezbędnych składników odżywczych. Czerwone, dojrzałe pomidory dodają danie nie tylko wyrazistego smaku, ale również przepięknej barwy. Kuskus, czyli rodzaj drobnej kaszy popularnej w kuchni orientalnej, świetnie łączy się z pomidorami, tworząc unikalne danie, które zachwyci smaku każdej osoby. Ta energetyczna potrawa świetnie sprawdzi się jako szybki lunch, lekka kolacja czy też energetyzujące pierwsze danie. Pomidorowy kuskus – prosta droga do kuchni pełnej smaków!

Składniki:

  • 1 i 1/4 szklanki kaszy kuskus
  • puszka pomidorów bez skóry
  • 1/2 marchewki
  • 15 dag szpinaku (najlepiej szpinaku baby, a może być też mrożony)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Pomidorowy kuskus – jak zrobić?

  1. 1.
    Kaszę kuskus gotuję według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, szpinak myję i przebieram (w przypadku mrożonego rozmrażam i delikatnie osączam).
  2. 2.
    W garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam drobno posiekany czosnek, smażę ok. minuty. Dodaję marchewkę, smażę 2 minuty. Pomidory kroję w kostkę, wrzucam wraz ze szpinakiem do garnka z czosnkiem i marchewką, dodaję ok. 4-5 łyżek zalewy z pomidorów, gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż marchewka będzie miękka, a całość nieco zgęstnieje.
  3. 3.
    Warzywa doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję kaszę, dokładnie mieszam i od razu podaję.

Sposób przygotowania dania „Kuskus z pomidorami”:

1. Kaszę kuskus gotuję według przepisu na opakowaniu. Marchewkę ścieram na tarce o małych oczkach, szpinak myję i przebieram (w przypadku mrożonego rozmrażam i delikatnie osączam).

2. W garnku rozgrzewam olej i masło, wrzucam drobno posiekany czosnek, smażę ok. minuty. Dodaję marchewkę, smażę 2 minuty. Pomidory kroję w kostkę, wrzucam wraz ze szpinakiem do garnka z czosnkiem i marchewką, dodaję ok. 4-5 łyżek zalewy z pomidorów, gotuję na wolnym ogniu pod przykryciem do momentu aż marchewka będzie miękka, a całość nieco zgęstnieje.

3. Warzywa doprawiam do smaku solą i pieprzem, dodaję kaszę, dokładnie mieszam i od razu podaję.

Pomidorowy kuskus – dodatkowe informacje

Danie nadaje się do odgrzewania, dlatego można je przygotować z wyprzedzeniem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pomidorowe nitki - zapiekanka
Następny przepis: Pomidory faszerowane ryżem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode