Pieczone pierogi na kruchym cieście

Pieczone pierogi na kruchym cieście

Jeżeli jesteś miłośnikiem tradycyjnej kuchni polskiej i lubisz eksperymentować, ten przepis jest dla ciebie. Nasze pieczone pierogi na kruchym cieście to niecodzienna wariacja na temat tradycyjnych pierogów. Tradycyjnie gotowane, tu okazują się doskonałe do wypieku. Ciasto jest kruche, rozpływające się w ustach, a dodatek farszu – jak zawsze – zależy tylko od twojej fantazji. Można stosować mięsne nadzienia, ale także wegetariańskie czy słodkie – wszystko zależy od twoich preferencji kulinarnych! Pieczone pierogi na kruchym cieście to prawdziwa eksplozja smaków, która oczaruje cię swoją delikatnością i bogactwem składników zaraz po pierwszym kęsie. Zaskocz bliskich tym niebanalnym daniem!

Składniki:

  • CIASTO:
  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 250 g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sól
  • FARSZ:
  • 600 g karkówki
  • 100-150 g sera edam w kawałku
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka czosnku granulowanego
  • łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz, masło
  • 1 jajko
  • czubata łyżka majonezu
  • ORAZ:
  • mąka do podsypywania
  • białka (pozostałe z robienia ciasta)

Pieczone pierogi na kruchym cieście – jak zrobić?

  1. 1.
    Z podanych składników zagnieść ciasto i włożyć do lodówki.
  2. 2.
    Mięso zemleć i podsmażyć na patelni aż przestanie być surowe.
  3. 3.
    Cebulę posiekać drobno i zeszklić na maśle. Dodać do mięsa. Na koniec do całości wbić jajko, dodać majonez i doprawić solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem. Wymieszać.
  4. 4.
    Ser pokroić na kosteczki ok. 1,5×1,5 cm.
  5. 5.
    Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać w ręce porcje wielkości piłeczki ping-pongowej. Porcję ciasta lekko podsypać mąką i rozpłaszczyć rękami (można wałkować, ja polecam jednak rozpłaszczyć ręcznie). Na płaski placek nałożyć porcję farszu i kostkę sera. Zlepić. Czynność powtarzać do wyczerpania składników.
  6. 6.
    Pierogi posmarować białkami jaj za pomocą pędzla, ułożyć na wysmarowaną tłuszczem blachę i piec w 220 stopniach po 20 minut z każdej strony (mniej więcej – bo to zależy zawsze od piekarnika).

porady – dodatkowe informacje

Pieczone pierogi na kruchym cieście możemy podać z ulubionym sosem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Pieczone ostre skrzydełka z imbirem
Następny przepis: Pieczone pierogi wigilijne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode