Paella

Paella

Paella to tradycyjna, hiszpańska potrawa pochodząca z Walencji, która zdobyła międzynarodowe uznanie. Jej różnorodność i kolorowy wygląd sprawiają, że jest nie tylko smaczna, ale również atrakcyjna dla oka. Wspaniała paella składa się z drobiu, owoców morza, szynki, fasoli, warzyw, przypraw i oczywiście ryżu, podawanego w charakterystycznym płaskim naczyniu. To prawdziwy festiwal smaków i świetny sposób na ucztę w gronie rodziny czy przyjaciół. Ta potrawa stała się także symbolem hiszpańskiej kuchni, dzięki swej unikalnej mieszance składników i aromatów.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3/4 szklanki mrożonego groszku
  • 1 duża cebula
  • 150 g chorizo
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka wędzonej papryki w proszku (smoked paprika)
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4-5 pomidorów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2-3 udka pieczonego kurczaka
  • 150 g ugotowanych krewetek
  • 1/2-1 łyżeczka cukru
  • pieprz i sól
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 1 łyżka oliwy

Paella – jak zrobić?

  1. Ryz ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy i w ostatnich 4 minutach gotowania dodać groszek. Ugotowany ryz osączyć na sitku.
  2. Obraną cebulę pokroić w kostkę i poddusić w dużej patelni na oliwie, uważając aby się nie przyrumieniła. Do cebuli dodać obrane z osłonki i pokrojone w półplasterki chorizo oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Całość poddusić aż papryka zmięknie. Następnie dodać wędzoną paprykę i koncentrat pomidorowy oraz około 4 łyżek wody. Wszystko wymieszać i jeszcze chwilę razem poddusić.
  3. W międzyczasie, obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do rondelka z odrobiną wody. Dodać posiekany czosnek, cukier i sól oraz całość poddusić aż pomidory zaczną się rozpadać.
  4. Przygotowany sos pomidorowy dodać do podduszonych warzyw z chorizo, wymieszać i dodać mięso kurczaka pokrojone na małe kawałki oraz krewetki. Na koniec dodać ugotowany ryz z groszkiem i wszystko dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły. Doprawić do smaku solą, pieprzem ewentualnie cukrem i wędzoną papryką. Jeśli pomidory były dość słodkie, można dodać nieco soku z cytryny, aby smak potrawy był bardziej wyrazisty. Gotową potrawę można posypać posiekaną natką pietruszki.

Paella – dodatkowe informacje

Jesli nie mozecie dostac wedzonej papryki, mozna ja zastapic zwykla papryka w proszku.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: PAD THAI Z KURCZAKIEM
Następny przepis: Paella po polsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode