omlety biszkoptowe z bitą śmietaną

omlety biszkoptowe z bitą śmietaną

Nie ma nic lepszego na słodkie rozpoczęcie dnia niż omlety biszkoptowe z bitą śmietaną. W tym przepisie tradycyjny omlet spotyka się z kuszącymi elementami ciastka, co tworzy niepowtarzalne danie pełne delikatności i prawdziwej rozkoszy. Idealne do podania na śniadanie, brunch lub popołudniową przekąskę. Uwierz mi, zasmakujesz w nim nie tylko doskonałego połączenia delikatnych omletów i puszystych biszkoptów, ale też kremowej konsystencji bita śmietany. Przygotowanie omletów biszkoptowych z bitą śmietaną to prosty proces, który z pewnością zaskoczy Twoich najbliższych swoją oryginalnością i smakiem! Prężcie więc swoje kulinarnych skrzydła i do dzieła!

Składniki:

  • ciasto na 4 – 6 omletów:
  • 2 jaja
  • 1/3 szklanki cukru (do całości dopełnić 1 łyżeczką cukru waniliowego)
  • 6 łyżek mąki (bez czubka, ale nie płaskich)
  • 1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka oleju
  • około 350 ml śmietany kremówki (jeśli chcemy, aby omlety mogły poleżeć trochę dłużej w lodówce, użyjmy 36%)
  • 2 opakowania usztywniacza do śmietanki (takiego na 200 ml)
  • ewentualnie owoce
  • cukier puder do posypania

Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy cukry, miksujemy około 1 minuty, następnie dokładamy żółtka, olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy na średnich obrotach nie za długo, tylko do połączenia składników.

    Na papierze do pieczenia rysujemy owalne kształty, smarujemy papier cienką warstwą oleju, nakładamy ciasto i rozprowadzamy po wzorze.

  2. Wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do uzyskania złotego koloru, u mnie około 8 – 10 minut. Ważne, by nie doprowadzić do tego, by krawędzie placuszków zaczęły się rumienić nadmiernie, gdyż wtedy omlety mogą nam się łamać.

    Zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, delikatnie oderwać placuszki od papieru i lekko, z czuciem zginając, „owinąć” wokół grubszego drewnianego trzonka np. tłuczka do mięsa. Zostawić w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia.

  3. W tym czasie ubijamy śmietankę z usztywniaczem.
    Do wnętrza omletu nakładamy ubitą śmietankę za pomocą łyżki lub szprycy, ewentualnie dekorujemy owocami, wkładamy do lodówki.

Porady – Dodatkowe informacje

Uwaga: Omlety biszkoptowe z bitą śmietaną dobrze jest zrobić maksymalnie 2 – 3 godziny przed zjedzeniem, wtedy nie nasiąkną wilgocią ze śmietany. Jeśli chcemy dłużej je przetrzymać w lodówce, proponuję do śmietany dodać niewielką ilość żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wrzątku. Jeśli chcemy mieć kakaowe omlety, zamieńmy 2 łyżki mąki na dwie łyżki ciemnego kakao.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Omlet ze szpinakiem i czosnkiem
Następny przepis: Opiekane ryby w zalewie octowej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode