Nugat w waflu

Nugat w waflu

Smak dzieciństwa powraca w postaci prostego przepisu na nugat w waflu. To idealny sposób na małe, słodkie „coś” idealne do jedzenia w towarzystwie ulubionej kawy, herbaty czy po prostu solo. Ta propozycja zadowoli zarówno wielbicieli klasycznych smaków, jak i prawdziwych łasuchów poszukujących oryginalnych połączeń. Niepodważalnym atutem jest fakt, że przygotowanie tego przysmaku nie jest czasochłonne ani skomplikowane. Nugat w waflu to jedno z tych słodkich przekąsek, które możemy zrobić swoim najmłodszym, by zabrać je w podróż do smaków naszego dzieciństwa. Takie wspomnienie na pewno potrafi umilić chwilę i sprawić, że zwykły dzień stanie się wyjątkowy.

Składniki:

  • 2 szklanki cukru kryształu
  • małe opakowanie cukru wanilinowego
  • ½ szklanki wody
  • 250 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 500 g mleka w proszku
  • ½ szklanki śliwek kalifornijskich
  • ½ szklanki suszonej żurawiny
  • 30 ml spirytusu
  • 3 płaty wafla tortowego

Nugat w waflu – jak zrobić?

  1. Śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Śliwki i żurawinę zalać spirytusem najlepiej na noc. Na drugi dzień osączyć.
  2. Wodę zagotować z cukrami, zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać kolejne składniki: pokrojoną w kostkę margarynę, kakao i mleko w proszku. Energicznie mieszać żeby się masa nie przypaliła (ja użyłam miksera). Na koniec dodać śliwki i żurawinę. Wafla wykroić na wielkość blaszki, wyłożyć masę i przykryć drugim waflem. Całość przyłożyć czymś cięższym. Ostawić do wystudzenia i stężenia.

Nugat w waflu – dodatkowe informacje

Masę możemy wyłożyć bezpośrednio na wafla bez wycinania na wielkość blaszki. Do nugata możemy zamiast żurawiny i śliwek użyć orzechów, rodzynek lub innych ulubionych bakalii. Możemy zmniejszyć ilość cukru do 1,5 szkl.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: NOWOŚĆ DOROTY
Następny przepis: Nugat z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode