Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami to doskonałe połączenie smaku słodkich jabłek i aromatycznego maku. Jest to wilgotne ciasto, które doskonale sprawdza się jako świąteczny deser. Massa makowa z jabłkami jest kusząca i niezapomniana, a zapach pieczonego makowca wypełnia cały dom, przywołując wspomnienia rodzinnych, świątecznych chwil. Właśnie taki jest ten przepis – mokry makowiec z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do pięknie zastawionego stołu, zarówno na Święta Bożego Narodzenia jak i Wielkanoc. Plasterek takiego ciasta, podany z kawą lub herbatą, to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Składniki:

  • Makowiec z jabłkami:
  • Ciasto na spód:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 300 g maku
  • 1,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 200 g margaryny
  • 500 g jabłek
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropli olejku migdałowego
  • Bakalie: siekane orzechy, migdały, rodzynki itp.

Makowiec z jabłkami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto zagniatamy.
  2. Ciasto rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy albo prostokątnej blachy o wymiarach 22cm/33cm lub tortownicy 28cm.
  3. Mak ugotować i zmielić dwa razy przez maszynkę. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Jajka utrzeć z cukrem do białości, aż obficie zwiększą objętość. Mak dodać do masy jajecznej, wlać roztopioną margarynę, starte jabłka, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, kaszę oraz bakalie. Wszystko starannie wymieszać.
  4. Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu makowiec z jabłkami polukrować.

Makowiec z jabłkami – dodatkowe informacje

Makowiec z jabłkami jest smaczny i szybki do zrobienia, idealnie nadaje się na świąteczne ciasto.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowiec w cieście cytrynowym
Następny przepis: Makowiec w pieluszkach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode