Limoncello kremowe - crema di limoncello

Limoncello kremowe – crema di limoncello

Limoncello, tradycyjny włoski likier cytrynowy, zyskał sobie ogromną popularność na całym świecie. Jego kremowa wersja „crema di limoncello” to zdecydowanie wyższy poziom smakowy. Odpowiednio zbalansowana słodko-kwasowa kompozycja, w połączeniu z gęstą, kremową konsystencją, sprawia, że nasze zmysły przenoszą się z dala od codzienności prosto do słonecznej Italii. Dzięki cytrynówce z thermomixa, której przepis dzielimy się w tym artykule, możliwość przyrządzenia tego kultowego likieru z mlekiem, pozostaje w zasięgu każdego, kto szuka niebanalnej propozycji na domowy napój. Chłodzenie i kremowość limoncello sprawia, że jest to doskonały sposób na orzeźwiające ukojenie w letnie dni.

Składniki:

  • wódka – 500 ml
  • cukier drobny – 2/3 szkl.
  • cytryny – 4-5 dużych
  • śmietanka – 1 szkl.
  • mleko skondensowane niesłodzone – 1 puszka
  • cukier waniliowy – do smaku

Limoncello kremowe – crema di limoncello – jak zrobić?

  1. Cytryny wyszorować, wymoczyć w zimnej wodzie wymieniając ją 2-3 razy w ciągu kilku godzin.

    Owoce osuszyć i cieniutko ściąć żółtą skórkę.

    Do słoika lub butelki z szeroką szyjką włożyć pokrojone skórki i zalać wódką. Odstawić do lodówki na 10-14 dni. Po tym czasie odcedzić macerat do dużego suchego słoika.

    Śmietankę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym – wymieszać i ostudzić.

    Chłodną przelać do słoika lub dużej butelki – pojemność trochę ponad litr.

    Dolać macerat cytrynowy i szybko wymieszać.

    Dopełnić mlekiem zagęszczonym i rozlać do mniejszych butelek.

    Przechowywać w lodówce.

Limoncello kremowe – crema di limoncello – dodatkowe informacje

Kto lubi bardzo słodkie nalewki może użyć mleka skondensowanego słodzonego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Lilie z masy cukrowej
Następny przepis: Linguine z brązowymi pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode