Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem to prosty i sycący przepis, który łączy w sobie smak tradycyjnej polskiej kuchni z nutą oryginalności. Klasyczne kotlety ziemniaczane, znane i cenione za swój chrupkość i miękkość w jednym, są tu wzbogacone o dodatek zielonego groszku. Tworzy to nie tylko estetyczny kontrast, ale przede wszystkim wprowadza do potrawy dodatkową świeżość i urozmaicenie smaku. To idealne danie na obiad, które można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Składniki:

  • około 200-300 gramów ugotowanych ziemniaków
  • 0,5 puszki zielonego groszku
  • mała cebula
  • łyżeczka koperku
  • 2 łyżki masła
  • ostra papryka
  • sól
  • mąka kukurydziana
  • 1 jajko
  • olej do smażenia

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem – jak zrobić?

  1. Ziemniaki tłuczemy na puree z dodatkiem masła.
  2. Cebulę drobno siekamy i szklimy na oliwie lub maśle.
  3. Do ziemniaków dodajemy pokrojony koper, cebulę, groszek, doprawiamy do smaku ostrą papryką i solą.
  4. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
  5. Formujemy podłużne kotleciki.
  6. Panierujemy w mące kukurydzianej.
  7. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

SMACZNEGO 🙂

xxxx – dodatkowe informacje

Kotleciki ziemniaczane z groszkiem

Delikatnie obracamy na patelni aby nam sie nie rozwaliły .


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Makowy przekładaniec
Następny przepis: Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode